Odporność na antybiotyki u mumii

Ostatnio straszy się nas superbakteriami - mikroorganizmami, które odporne są na wszelkie leki i tym samym cofnąć mają nas do ery sprzed wynalezienia penicyliny. Tymczasem do niezwykle ciekawego odkrycia dotarli naukowcy z California Polytechnic State University, którzy znaleźli we wnętrzu liczącej około tysiąca lat mumii bakterie, które są odporne na antybiotyki.

Ostatnio straszy się nas superbakteriami - mikroorganizmami, które odporne są na wszelkie leki i tym samym cofnąć mają nas do ery sprzed wynalezienia penicyliny. Tymczasem do niezwykle ciekawego odkrycia dotarli naukowcy z California Polytechnic State University, którzy znaleźli we wnętrzu liczącej około tysiąca lat mumii bakterie, które są odporne na antybiotyki.

Ostatnio straszy się nas superbakteriami - mikroorganizmami, które odporne są na wszelkie leki i tym samym cofnąć mają nas do ery sprzed wynalezienia penicyliny. Tymczasem do niezwykle ciekawego odkrycia dotarli naukowcy z California Polytechnic State University, którzy znaleźli we wnętrzu liczącej około tysiąca lat mumii bakterie, które są odporne na antybiotyki.

Naukowcy ci przyjrzeli się bliżej zawartościom jelit inkaskich mumii pochodzących z okresu od X do XIV wieku, a także paru mumiom europejskim - pochodzącym z Włoch, z XV do XVIII wieku. I badania genetyczne odnalezionych tam mikroorganizmów przyniosły rewelację - wiele z nich posiada geny, które dają lub mogą dawać odporność na antybiotyki wynalezione w ostatnim stuleciu.

Reklama

Nie jest to wprawdzie nic niemożliwego - wszak większość antybiotyków jest pochodzenia naturalnego, a zatem bakterie mogły się próbować uodparniać na nie już od bardzo dawna - jednak dość zaskakujące jest to, jak bardzo geny te były rozpowszechnione.

Wskazuje to na fakt, że ewolucja superbakterii rozpoczęła się dużo wcześniej niż pojawienie się penicyliny, a my - zwłaszcza z naszym nadużywaniem antybiotyków (co ma miejsce głównie w weterynarii, gdzie idzie ponad 90% wszystkich leków tego typu, które używane są profilaktycznie by zmniejszać umieralność bydła, a tym samym zwiększać opłacalność produkcji rolnej) - tylko proces ten przyspieszyliśmy.

Źródło: , Zdj.: PD

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy