W końcu wydobędziemy cały keczup

Keczup ma to do siebie, że jest dość gęsty i lepki, wobec czego niemożliwe jest dokładne wydobycie go z butelki. Teraz jednak ma się to w końcu zmienić za sprawą nowej, chemicznej technologii opracowanej na MIT.

Keczup ma to do siebie, że jest dość gęsty i lepki, wobec czego niemożliwe jest dokładne wydobycie go z butelki. Teraz jednak ma się to w końcu zmienić za sprawą nowej, chemicznej technologii opracowanej na MIT.

Keczup ma to do siebie, że jest dość gęsty i lepki, wobec czego praktycznie niemożliwe jest dokładne wydobycie go z butelki. Teraz jednak ma się to w końcu zmienić za sprawą nowej, chemicznej technologii opracowanej na MIT.

Tamtejsi chemicy opracowali powłokę, którą można pokryć wnętrze butelki, dzięki czemu stanie się ona idealnie śliska, a my będziemy mogli wydobyć keczup do ostatniej kropelki bez żadnego wysiłku. Co ważne, powłokę tę naukowcy potrafią dostosowywać do potrzeb chwili, tak też w przypadku żywności może być ona produkowana ze składników używanych w przemyśle spożywczym, dzięki czemu będzie ona w pełni nieszkodliwa dla naszego zdrowia (a wręcz będzie jadalna).

Reklama

A nie chodzi tu oczywiście tylko o butelki z keczupem, ale także na przykład o pojemniki z farbą czy wszelkimi innymi kleistymi substancjami, których obecnie, w związku z niemożliwością dokładnego wydobycia z pojemników, na śmietnik trafiają setki milionów ton rocznie. Zatem dzięki nowej powłoce mamy drastycznie zredukować liczbę generowanych przez nas śmieci.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy