Pigułki nie zastąpią prawdziwych warzyw

Suplementy zawierające aktywne składniki brokułów i innych spokrewnionych z nimi roślin jadalnych, jak kapusta czy kalafior, nie są w stanie zastąpić prawdziwych warzyw - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Zamiast jeść garściami tabletki, lepiej zjedz brokuły
Zamiast jeść garściami tabletki, lepiej zjedz brokuły© Panthermedia

Z jedzeniem czy w tabletkach?

- Na pytanie, czy ważne składniki odżywcze lepiej dostarczać organizmowi wraz z dietą, czy w postaci suplementów nie ma prostej odpowiedzi - komentuje kierująca badaniami prof. Emily Ho. Jak tłumaczy, niektóre witaminy i związki pokarmowe, np. kwas foliowy (witamina z grupy B) zalecany kobietom w ciąży, są lepiej przyswajane z suplementów niż z żywności. Zapotrzebowanie na inne - jak witamina D - bardzo trudno jest zaspokoić poprzez dietę.

- Jednak korzystne dla zdrowia składniki brokułów i spokrewnionych z nimi roślin powinny pochodzić z prawdziwych warzyw - zaznacza badaczka.

Mniejsze zagrożenie rakiem

Sulforafan szczególnie skutecznie wspomaga usuwanie z organizmu związków rakotwórczych, a także aktywuje geny odpowiedzialne za hamowanie rozwoju nowotworów.

Aby sulforafan i erucyna powstały, potrzebny jest jednak enzym o nazwie myrozynaza, który występuje w dużych ilościach w brokułach surowych bądź krótko duszonych lub gotowanych. Natomiast brakuje go w suplementach.

Brokuły mają być twarde!

Enzym ten ulega również rozkładowi podczas intensywnego gotowania.

- Gdy rozgotowujemy brokuły na papkę, ich wartości zdrowotne maleją - tłumaczy prof. Ho. Dlatego ważne jest, by gotować je przez ok. 2-3 minuty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas