Najstarszy zawód świata

Złodziej? Prostytutka? Faktem jest, że niejeden gatunek istot żywych dopuszcza się kradzieży czy uprawia seks... na przykład za banana. Jednak tylko wśród ludzi występują kucharze. I to właśnie kucharz był pierwszym zawodem w historii świata.

Zwarci i gotowi do gotowania
Zwarci i gotowi do gotowania© Panthermedia

Jak rosły mózgi naszych przodków

- Umiejętność gotowania jedzenia niesie ogromne konsekwencje - wyjaśnia dr Chris Organ z uniwersytetu Harvarda, współautor badań. - Gotowanie i inne techniki przetwórstwa żywności nie tylko oszczędzają czas, ale też zapewniają większy dopływ energii niż dieta oparta na surowych składnikach.

Człowiek nie musi żuć przez wiele godzin

Dr Organ i jego koledzy z Uniwersytetu Harvarda, w tym dr Richard Wrangham, wieloletni orędownik hipotezy wpływu gotowania na rozwój inteligencji, postanowili obliczyć czas, jaki ludzie wydatkują na jedzenie i porównać to z rozmiarami ciała oraz formami przyswajania pożywienia u naszych współcześnie żyjących dalekich krewnych, takich jak np. szympansy.

Rewolucja w anatomii

Wg ustaleń zespołu z uniwersytetu Harvarda, ludzie poświęcają 4,7 proc. dziennej aktywności na jedzenie. Natomiast szympansy aż 48 proc., bo tyle potrzebują czasu i energii, aby zdobyć odpowiednią ilość składników odżywczych z owoców, korzonków i liści zjadanych na surowo.

Hipoteza wpływu przetwarzania żywności na ewolucję człowieka znana była już od wielu lat, jednak świat nauki podchodził do niej z dużą ostrożnością. Tym razem przedstawiono jednak dowód nie do obalenia. Przed ok. 2 mln lat, gdy posiłki Homo erectusom zaczęli przyrządzać kucharze, doszło do rewolucji w anatomii praludzi. Czaszki, a w nich mózgi, stały się dużo większe. Z kolei szczęki i zęby stały się małe.

Te właśnie ustalenia uczonych z Harvarda zwróciły uwagę wszystkich ekspertów zajmujących się ewolucją człowieka.

Ludzkość narodziła się w kuchni

Nie ma już wątpliwości. Ludzkość narodziła się w kuchni. Daleko jeszcze do postawienia hipotezy, że język i pismo powstały w wyniku wymieniania się przepisami kulinarnymi przez praludzi. Jednak na skutek nowej diety naszym przodkom urosły mózgi i zmalały zęby. To dzięki kucharzom potrafimy myśleć i wyglądamy inaczej, niż szympansy.

Tadeusz Oszubski

MWMedia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas