Męskie grillowanie: Omułki na ostro

Późna wiosna to najlepsza pora na podróże do ciepłych zakątków Europy. Już można skosztować tego, co kuchnia śródziemnomorska ma najlepszego. Jeśli nie wybieracie się na południe, to wystarczy wizyta w sklepie, żeby poczuć smak owoców morza.

s
s123RF/PICSEL
Grillowane omułki
Grillowane omułki 123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

W przygotowaniu tego dania najważniejsze jest, aby małże były jak najbardziej świeże. Oczywiście nie przeszkadza to, aby były mrożone, jednak wyciągnięte z wody smakują dużo lepiej.

Dlatego, kiedy wybierzecie się na wakacje na południe Europy możecie kupić mięczaki wprost od hodowcy.

Omułki można też znaleźć w Bałtyku, jednak nie są one tak okazałe, jak te zbierane na wybrzeżach Francji, Hiszpanii, czy Bałkanów.

Składniki:

ok. 1 kg omułek
3 ząbki czosnku
po 5 gramów kolendry, bazylii, pietruszki
2 suszone i rozbite w moździerzu małe papryczki chilli
15 ml soku z limonki
75 ml oliwy

Przygotowanie:
Ponieważ omułki przygotowują się bardzo szybko, zaczynamy od sosu. Do miski z oliwą i sokiem wciskamy czosnek, oraz dodajemy zioła i papryczkę. Mieszamy dokładnie.

Na mocno rozgrzany grill kładziemy muszle małży. Kiedy wszystkie otworzą się zdejmujemy je i wkładamy do miski z sosem delikatnie pokrywając nim mięso. Podajemy z pieczywem.



INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas