Soki ze świeżych owoców i warzyw. Hit, czy kit?
Soki i przeciery owocowo-warzywne, stały się prawdziwym hitem tego sezonu. Dieta wzbogacona o te elementy sprzyja nie tylko zachowaniu smukłej sylwetki, ale zapewnia również zdrowie i energię.
O tym czy faktycznie tak zachwalane przez dietetyków soki świeżo wyciskane z owoców i warzyw mogą poprawić stan zdrowia i wygląd sylwetki postanowił przekonać się Joe Cross. Autor i bohater filmu dokumentalnego "Gruby, chory i prawie martwy" (ang. "Fat, Sick and Nearly Dead") na 60 dni porzucił zwykłe jedzenie, na rzecz soków warzywno-owocowych.
- Moje ciało zaczęło dawać mi sygnały, że powinienem zadbać o siebie, coś zmienić w swojej diecie. Już wcześniej próbowałem diety opartej na sokach, ale nigdy nie przez tak długi czas - przyznaje Cross. 60-dniowy dietetyczny dziennik amatora soków obejrzało ponad pięć milionów ludzi. Jego historia i efekty diety sokowej spotkały się z tak dużym odzewem, że jak zauważa Cross, narodziła się nowa generacja "fanatyków soków".
- Wiele osób pytało mnie, dlaczego zdecydowałem się na soki, czy nie można po prostu zacząć jeść świeżych owoców i warzyw. Cóż, przygotowując jeden sok wykorzystujemy znacznie więcej składników, niż moglibyśmy spożyć jedząc je w zwykłej postaci - tłumaczy znawca diety sokowej. Soki przygotowywane z mieszanki warzyw i owoców (np. szpinak, marchew, buraki, seler naciowy, truskawki, owoce cytrusowe), to prawdziwy zastrzyk składników odżywczych, minerałów i witamin. Jednocześnie porzucenie ciężkostrawnych i często niezdrowych potraw, daje organizmowi szansę na odpoczynek od ciężkiej pracy jaką jest trawienie przetworzonego jedzenia.
- Dostarczając swojemu organizmowi zdrowego paliwa dajemy energię do tego, aby walczył z chorobami i dolegliwościami - podkreśla Cross. Jak w takim razie wprowadzić soki do naszego codziennego jadłospisu? To zależy, jakie mamy oczekiwania i jakich efektów się spodziewamy. Jeśli tylko chcemy "uzdrowić" codzienne menu, wystarczy jeden stały posiłek zastąpić świeżym sokiem warzywno-owocowym. Jednak, jeśli borykamy się z nadwaga i problemami zdrowotnymi, Cross zachęca do skorzystania z diety, którą stosował przez 60 dni.
-W zależności od potrzeb, naszego stanu zdrowia i opinii lekarza, zachęcam do tego, aby przez kilka lub kilkanaście dni spożywać jedynie soki, świeże owoce i warzywa, pić dużo wody i herbatek ziołowych. Dzięki temu szybko można stracić na wadze, nasza skóra odzyskuje zdrowy wygląd i blask. Taka dieta pozwala również wzmocnić układ odpornościowy - tłumaczy znawca sokowej diety. Niestety nie każdemu na początku może podobać się wizja codziennego spożywania zielonej "papki", która zwykle nie wygląda zachęcająco. Początkujący amatorzy soków również nie będą zachwyceni jej smakiem. Dlatego też Cross proponuje do warzywnych koktajli dodawać jabłka, które poprawią smak soków, albo imbir, który poza walorami smakowymi, ma również doskonałe właściwości oczyszczające organizm.
Sok można przechowywać w lodówce od 24 do 48 godzin. Pojemnik, w którym trzymamy napój należy uzupełnić do pełna i szczelnie zamknąć. Soki można również zamrozić, jednak należy to zrobić tuż po ich przygotowaniu. Warto również pamiętać, aby rozmrażać je w lodówce.