Resztki jedzenia przekształcone w materiały wytrzymalsze niż beton i wciąż jadalne

Yuya Sakai i jego zespół naukowców Institute of Industrial Science Uniwersytetu w Tokio opracował właśnie sposób recyklingu resztek jedzenia w materiały konstrukcyjne wytrzymalsze niż beton, ale ciągle…

Resztki jedzenia przekształcone w materiały wytrzymalsze niż beton i wciąż jadalne
Resztki jedzenia przekształcone w materiały wytrzymalsze niż beton i wciąż jadalneGeekweek

… smaczne i jadalne! Brzmi jak żart, prawda? Zdecydowanie, ale nim nie jest i chodzi o rozwiązanie problemu marnowanej żywności, bo jak szacuje Organizacja Narodów Zjednoczonych, co roku marnujemy jej aż 1,3 mld ton. Część z nich wynika z nieefektywności łańcucha dostaw, duże ilości lądują na wysypiskach, bo nie spełniają jakichś standardów, inne z powodu przekroczenia terminu przydatności, a część to po prostu wyrzucane resztki. Pomysł recyklingu tego wszystkiego nie jest nowy i pewnie można byłoby uznać, że wpadli na niego już ludzie, którzy resztki ze swojego stołu postanowili wykorzystać jako przynętę do złowienia czy złapania pożywienia.

Niemniej potrzebujemy działań na zdecydowanie większą skalę, które już zaczynają się pojawiać - część restauracyjnych resztek trafia do hodowli świń, a bioodpady są przekształcane w paliwo albo bioplastik. Uniwersytet w Tokio idzie o krok dalej i nie tylko zmienia obierki warzyw i owoców w coś przydatnego, ale i wciąż jadalnego. Podstawą pomysłu jest wymieszanie resztek z wodorostami, a następnie przetworzenie ich w materiały wytrzymalsze niż beton, ale smakujące jak oryginalny materiał, czyli np. mandarynki. W tym celu wykorzystują technologię opracowaną do tworzenia materiałów budowlanych z proszku drzewnego, ale stosując wodorosty, liście kapusty, obierki pomarańczy, cebuli, dyni i bananów, które są suszone i zmieniane w pył.

Ten jest następnie mieszany z wodą i przyprawami, a później wciskany w formę przy udziale wysokiej temperatury. Efektem jest szeroki zakres materiałów, część o większej wytrzymałości niż beton, które wciąż można zjeść. Co ciekawe, pomimo tego przez okres 4 testowanych miesięcy tworzywa te były w stanie opierać się zgniliźnie, grzybom, pleśni i insektom. Jak jednak podkreślają badacze, nie wszystkie resztki spisują się równie dobrze: - Z wyjątkiem materiału stworzonego z dyni, wszystkie materiały były wytrzymalsze niż beton. Odkryliśmy też, że liście kapusty pozwoliły stworzyć materiał ponad trzy razy wytrzymalszy od betonu, więc połączenie ich z dynią daje świetne efekty - tłumaczą. I choć ich wytrzymałość jest imponująca, to oczywiście nie są tak twarde jak beton, bo inaczej byłyby niejadalne, ale naukowcy twierdzą, że mają wiele zastosowań. Jakich? Tego niestety nie zdradzili…

Źródło: GeekWeek.pl/

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas