Ludzie nauczyli się trawić laktozę dopiero 3000 lat temu
Zdolność ludzkiego organizmu do rozkładania i trawienia laktozy z mleka krowiego, jest zdumiewającym dostosowaniem. Żadne inne stworzenie w wieku dorosłym nie pije mleka, no może poza kotami domowymi. Skąd zatem wzięło się nasze przywiązanie do produktów pochodzenia mlecznego?
Zwykle gen odpowiedzialny za trawienie laktozy występuje u osób rasy kaukaskiej. Dowody genetyczne wskazują na to, że dostosowanie to nastąpiło stosunkowo niedawno, bo dopiero 3000 lat temu. Wcześniej zakładano, że adaptacji uległ układ trawienny ludzi epoki brązu, bo około 8000 lat temu doszło do udomowienia pierwszych krów.
Jednak szczegółowa analiza szkieletów ludzi z tego okresu wskazuje, że zdolność trawienia laktozy była w tym czasie spotkana bardzo rzadko. Obecnie naukowcy starają się ustalić, jak zdolność do trawienia mleka krowiego rozprzestrzeniła się w całej populacji europejskich Homo sapiens.
Najbardziej wspierana obecnie teoria zakłada, że przystosowanie to sprzyjało pozyskiwaniu wysokokalorycznego pożywienia z wykorzystaniem laktozy. Fakt, że teraz większość populacji posiada ten gen jest wynikiem naturalnej selekcji w okresach nieurodzaju.