Pij mleko, będziesz.. bez raka
Naukowcy odkryli, że fragmenty białka zwanego laktoferrycyną B25 wykazują silne właściwości antynowotworowe. Co najciekawsze, substancja ta została wyizolowana z krowiego mleka.
Wiele wskazują, że picie mleka jest o wiele zdrowsze niż powszechnie uważano. Zespół naukowców z Tajwanu wyizolował z krowiego mleka laktoferrycynę B25 (LFcinB25), która skutecznie zabija komórki ludzkiego raka żołądka. Właśnie ten nowotwór uczęni wzięli na cel, gdyż jest on jedną z najpopularniejszych odmian raka w Azji.
Podczas eksperymentów in vitro naukowcy dostrzegli, że LFcinB25 skutecznie przenika przez błony komórek nowotworowych i odbiera im umiejętność adhezji (przytwierdzania) do podłoża. Ma to niebagatelne znaczenie w tworzeniu przerzutów. Dzięki zastosowaniu LFcinB25, umieralność komórek nowotworowych w ciągu 24 godzin wzrosła aż o 70 proc.
Białko z mleka uruchamia również apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórki) i autofagię (usuwanie uszkodzonych elementów komórek). Uczeni są zachwyceni potencjalnymi właściwościami krowiego mleka i mają nadzieję, że dalsze badania tylko je potwierdzą.