Mannoza sposobem na raka
Suplementy diety zawierające mannozę mogą spowolnić rozwój niektórych nowotworów i zwiększyć skuteczność leczenia.
Badania przeprowadzone na myszach z rakiem trzustki, płuc oraz skóry wykazały cudowne działanie mannozy, cukru znajdującego się m.in. w owocach żurawiny. To znacznie spowolniło wzrost ich guzów, bez zauważalnych skutków ubocznych. Wkrótce metoda ta ma zostać przetestowana na ludziach.
Mannoza, którą można kupić często w sklepach ze zdrową żywnością, jest stosowana w leczeniu infekcji dróg moczowych. Teraz naukowcy postanowili przyjrzeć się, jak mannoza wpływa na leczenie nowotworów, podając ją myszom po standardowych dawkach dwóch chemioterapeutyków: cisplatyny i doksorubicyny.
Okazuje się, że mannoza wzmacnia efekty chemioterapii, spowalniają wzrost guzów i zmniejszając ich rozmiar. W ten sposób zwiększono także żywotność niektórych myszy. Podczas innych testów komórki nowotworowe białaczki, raka kości, jajnika i raka jelita grubego zostały wystawione na działanie mannozy w warunkach laboratoryjnych. To, jak reagowały zależało od poziomu enzymu, który rozkłada mannozę.
Zespół prof. Kevina Ryana z Instytutu Beatson należącego do Cancer Research znalazł dawkę mannozy, która może blokować glukozę, a co za tym idzie, spowalniać wzrost guza u myszy.
- Jest to wczesne badanie, ale mamy nadzieję, że znalezienie idealnej równowagi między mannozą a glukozą w przyszłości pozwoli na opracowanie nowych metod terapeutycznych - powiedział prof. Ryan.
Zaletą mannozy jest to, że jest ona tańsza niż leki antynowotworowe produkowane przez koncerny farmaceutyczne.