Syrop klonowy usprawnia działanie antybiotyków

Naukowcy odkryli, że po podaniu syropu klonowego, bakterie stają się bardziej wrażliwe na antybiotyki. Ta obserwacja może okazać się niezwykle przydatna przy tworzeniu nowych generacji leków.

Syrop klonowy nie tylko dobrze smakuje, ale i wzmacnia działanie antybiotyków
Syrop klonowy nie tylko dobrze smakuje, ale i wzmacnia działanie antybiotyków123RF/PICSEL

Odkrycie, które zostało opisane w magazynie "Applied and Environmental Microbiology" jest zasługą zespołu uczonych pod kierownictwem Nathalie Tufenkji z McGill University. Naukowcy zaobserwowali, że ekstrakt z syropu klonowego składający się ze związków fenolowych, podawany razem z antybiotykami skutecznie niszczy niektóre rodzaje bakterii, m.in. Escherichia coli i Proteus mirabilis, które wywołują zakażenia układu moczowego.

- Zanim będziemy mogli zastosować naszą metodę u ludzi, trzeba przeprowadzić szereg badań in vivo i testów klinicznych. Nasze odkrycie wskazuje na dosyć prosty i efektywny sposób zmniejszenia dawek antybiotyków. To możliwe, by ekstrakt syropu klonowego trafił jako suplement do kapsułek antybiotyków - powiedziała Tufenkji.

Sam wyciąg z syropu klonowego nie jest skuteczny przeciwko wymienionym bakteriom, ale w połączeniu z antybiotykami jest znacznie efektywniejszy niż którakolwiek z substancji osobno. Ekstrakt wpływa najprawdopodobniej na ekspresję genów bakterii, m.in. tych związanych z lekoopornością.

Jeżeli wyniki pierwszych badań potwierdzą się, to dzięki syropowi klonowemu lekarze wkrótce będą mogli przepisywać pacjentom mniejsze dawki leków bez obawy, że nie będą one działać.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas