Czerwone wino ochroni przed rakiem?

Naukowcy odkryli kolejne niezwykłe właściwości czerwonego wina. Obecny w nim organiczny związek - resweratrol - jest w stanie pomóc w walce z rakiem piersi.

Naukowcy odkryli kolejne niezwykłe właściwości czerwonego wina. Obecny w nim organiczny związek - resweratrol - jest w stanie pomóc w walce z rakiem piersi.

Czerwone wino zatem ma podwójne znaczenie w walce z tą chorobą, jako że wcześniej badacze odkryli, iż jest ono w stanie skutecznie zapobiegać rakowi piersi poprzez to, że blokuje możliwość łączenia się estrogenu z DNA.

Teraz badania przyniosły równie ciekawe rezultaty - okazało się bowiem, że zawarty w czerwonym winie polifenol - resweratrol (któremu czerwone wino zawdzięcza również swój kolor) jest w stanie znacznie poprawić skuteczność leku - rapamycyny.

Problem z tym lekiem był bowiem taki, że po początkowej fazie skutecznej walki z chorobą, komórki rakowe wyrabiały sobie odporność na ten specyfik i rozpoczynały na nowo mnożenie się. Jednak resweratrol - będący bardzo skutecznym antyoksydantem (modne określenie przeciwutleniacza) - potrafi przeciwstawić się efektowi uodparniania się komórek rakowych na lek.

Teraz wyniki badań czekają na potwierdzenie w testach klinicznych.

Jednak sądzę, że wszystkie panie już dziś mają kolejny powód, aby napić się wina :)

Geekweek
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas