Genetyczna przewaga Szerpów
Szerpowie, którzy zamieszkują okolice Tybetu i Nepalu od lat wprawiają nas w zdumienie lepiej radząc sobie w górach od wspinaczy z zachodu, którzy poświęcają długie lata na trening swojego organizmu. Austriacko-brytyjski zespół naukowców przyjrzał się im ponownie i odkrył sekret ich metabolizmu.
Szerpowie, którzy zamieszkują okolice Tybetu i Nepalu od lat wprawiają nas w zdumienie lepiej radząc sobie w górach od wspinaczy z zachodu, którzy poświęcają długie lata na trening swojego organizmu. Austriacko-brytyjski zespół naukowców przyjrzał się im ponownie i odkrył sekret ich metabolizmu.
Podczas najnowszych badań kazano Szerpom pedałować na rowerkach treningowych w obozach na zboczu Mount Everest, a także pobierano i szczegółowo analizowano próbki ich mięśni. I natrafiono na kolejny z sekretów ich metabolizmu, który pozwala im dużo lepiej radzić sobie w niskotlenowych warunkach jakie panują na dużych wysokościach.
Organizmy wspinaczy z zachodu adaptując się do dużych wysokości zaczynają produkować więcej czerwonych krwinek, które są w stanie wydajniej przetransportować niewielką, dostępną ilość tlenu, natomiast organizm Szerpów działa w odmienny sposób - ich krew jest w zasadzie rzadsza i zawiera mniej hemoglobiny, a sekret tkwi zupełnie gdzie indziej.
Ich mięśnie spalają mniej tlenu znacznie ograniczając wykorzystanie tłuszczy - zamiast tego wykorzystują wszelką dostępną glukozę, której spalanie wymaga mniej powietrza. A zatem po prostu wykorzystują oni cały dostępny tlen wydajniej, do czego są genetycznie predysponowani - a z wcześniejszych badań wiemy już, komu zawdzięczają oni te geny. Gen ten nosi nazwę EPAS1 i u Tybetańczyków jest on zgodny z materiałem genetycznym ludzi z jaskini Denisowa - wymarłego przedstawiciela rodzaju homo, który zamieszkiwał kilkadziesiąt tysięcy lat temu Syberię.
Źródło: /Zdj.: Niklassletteland (Own work) [],