Wynaleziono piwo nie powodujące kaca

Dziś koniec długiego weekendu i pewnie niejeden z Was w trakcie jego trwania zetknął się z kacem. Ale być może to ostatni moment gdy musimy zmagać się z tym uciążliwym efektem, bo australijscy naukowcy opracowali właśnie piwo, które ma nie wywoływać syndromu dnia poprzedniego.

Dziś koniec długiego weekendu i pewnie niejeden z Was w trakcie jego trwania zetknął się z kacem. Ale być może to ostatni moment gdy musimy zmagać się z tym uciążliwym efektem, bo australijscy naukowcy opracowali właśnie piwo, które ma nie wywoływać syndromu dnia poprzedniego.

Dziś koniec długiego weekendu i pewnie niejeden z Was w trakcie jego trwania zetknął się z kacem. Ale być może to ostatni moment gdy musimy zmagać się z tym uciążliwym efektem, bo australijscy naukowcy opracowali właśnie piwo, które ma nie wywoływać syndromu dnia poprzedniego.

Nauka nie jest dziś do końca zgodna co wywołuje kaca, alkohol etylowy zmienia bowiem w naszym organizmie niemal praktycznie cały metabolizm - jest on wydalany w postaci całkowicie przetworzonej. W międzyczasie jest on rozkładany do różnych toksycznych związków, a do tego prowadzi do odwodnienia organizmu. I ze skutkami tego ostatniego postanowili walczyć Australijczycy.

Reklama

Rozwiązanie problemu okazało się być bardzo proste - wystarczyło do złocistego trunku dodać nieco elektrolitów, które na co dzień są częścią popularnych napojów izotonicznych dla sportowców - czyli roztworów substancji jonowych, które w procesie odwadniania usuwane są z naszego organizmu. Dodano je do dwóch rodzajów piw - jednego lekkiego - o zmniejszonej zawartości alkoholu - i jednego o zwykłej mocy.

Następnie przeprowadzono eksperyment z udziałem ochotników, w ramach którego musieli oni po ciężkim treningu wypić podany przez naukowców płyn. W tym czasie badano poziom nawodnienia organizmu.

Okazało się, że lekkie piwo z elektrolitami działa fantastycznie nawadniając organizm najlepiej spośród badanych płynów. Było ono na tyle skuteczne, że podczas jego spożywania bilans wody w organizmie rósł i nie wywoływało ono kaca.

Ciekawi jesteśmy czy któryś z producentów piwa postanowi skorzystać z odkrycia Australijczyków i czy na rynku znajdzie się piwo nie wywołujące kaca.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy