Momofuku Ando – Google wspomina ojca zupek instant
Google Doodle przypomina dziś o 105 rocznicy urodzin Momofuku Ando. Człowieka, który dał światu popularne „chińskie zupki” instant.
Tak naprawdę ojciec zupek „chińskich” był Japończykiem, urodzonym na Tajwanie. Momofuku Ando przyszedł na świat 5 marca 1910 roku, lecz działalnością biznesową na dobre zajął się dopiero po II wojnie światowej. Pokonana Japonia pogrążona była wtedy w biedzie i zmagała się z problemem głodu. Aby temu zaradzić Ando założył w 1948 firmę Nissin, która opracowała recepturę ekspresowych zupek rozpuszczalnych – dań łatwo dostępnych i szybkich w przygotowaniu.
Produkt ten pojawił się na rynku dziesięć lat później i szybko podbił Japonię oraz resztę świata. Dziś zalewane wrzątkiem zupki instant znane są pod każdą szerokością geograficzną. W roku 2000 Japończycy uznali je za najważniejszy w XX wieku wynalazek swojego kraju. Zupki błyskawiczne mają również swoje muzeum, którego siedziba mieści się w Jokohamie.