Co jest zdrowsze: mrożonki czy nowalijki?
Od kilku lat trwa moda na jedzenie nowalijek. Okazuje się jednak, że te pierwsze w danym roku warzywa wcale nie muszą być zdrowe. Co więcej - mogą nam szkodzić.
Z jednej strony kuszący świeżutki szczypiorek i rzodkiewka, a z drugiej liczne doniesienia o szkodliwości nowalijek. Jakie warzywa są zdrowsze - mrożonki czy nowalijki?
Jakie są plusy nowalijek?
- Świeże warzywa zawsze wprowadzają większe urozmaicenie i poprawiają smak potraw. Szczególnie ważne jest to po zimie kiedy każdy spragniony jest powiewu wiosny.
- Każde warzywo dostarcza błonnika pokarmowego, który ułatwia trawienie, a także witamin i składników mineralnych niezbędnych do większości funkcji organizmu.
A jakie minusy?
- Nowalijki często spryskiwane są środkami chemicznymi, które mają przyśpieszać ich wzrost. Środki te trafiają później do naszego organizmu.
- Nowalijki kumulują w większym stopniu zanieczyszczenia gleby. Warto więc dokładnie je myć i skrobać. Np. ogórka należy dokładnie obrać, z marchewki warto odciąć trzon. Pomidory wystarczy jedynie umyć, gdyż poprzez zwartą skórkę nie kumulują dużych ilości środków rolniczych.
Najzdrowsze z parapetu
Jeśli chcesz dodać sobie świeżych nowalijek do posiłku - zrób to. Wykorzystaj je jednak jedynie jako dodatek smakowy do dania. Możesz zasadzić swoje warzywa czy zioła - nawet w doniczce na parapecie. Będziesz wówczas miał pewność, że spożywasz produkt pozbawiony chemii. Jak tylko pojawią się nowalijki z upraw ekologicznych - śmiało je wykorzystuj. Do tego czasu głównym źródłem warzyw niech w dalszym ciągu będą mrożonki warzywne.
Mrożonki warzywne mają wiele plusów. Przyjrzyjmy się im dokładniej:
- Warzywa są zbierane w sezonie. Są więc dojrzałe, świeże, o najwyższej wartości odżywczej i najlepszym smaku.
- Produkty przeznaczone do mrożenia są poddawane działaniu niskich temperatur od razu po zbiorze w specjalnych zamrażarkach. Straty związane z przechowywaniem i powolnym zamrażaniem są więc znikome.
- Podczas przechowywania mrożonek warzywa nie tracą praktycznie nic ze swoich wartości odżywczych. Nawet jeśli spożyjesz je w środku zimy. Pamiętaj jedynie, że warzywa nie mogą być zbrylone. Świadczy to o tym, że został przerwany ciąg chłodniczy i w którymś momencie nasza mrożonka się rozmroziła.
- Wykorzystując warzywne mrożonki masz olbrzymi wachlarz możliwości. Możesz jeść praktycznie dowolne warzywo w dowolnej porze roku. Wpływa to bardzo korzystnie na stan twojego zdrowia. Wystarczy dodać do tej samej mrożonki sos pesto, inne zioła czy mieszanki przyprawowe aby uzyskać zupełnie inne danie. Można także z każdej mrożonki warzywnej przygotować pyszną aromatyczną zupę (np. zupa krem z mrożonych brokułów z dodatkiem serka pleśniowego do smaku).
Nowalijki tylko do smaku
Podsumowując - mrożonki warzywne są nie tylko wygodne w przygotowaniu, ale także zapewniają nam ciągły dowóz witamin i składników mineralnych niezależnie do pory roku. Dlatego też powinny stanowić bazę warzywną podczas zimy czy wczesnej wiosny. Nowalijki natomiast wykorzystajmy jako niewielki dodatek smakowy.
Ewa Ceborska-Scheiterbauer