Kofeinowy zawrót głowy

Kawa o poranku - większość z nas tak właśnie rozpoczyna każdy dzień. Ma niepowtarzalny smak, wyjątkowy aromat, a co szczególnie ważne, pobudza i dodaje energii. Ten stymulujący efekt jest zasługą kofeiny. Zastanówmy się, czym jest i jak działa kofeina? Czy pobudzenie to jedyny efekt, jakiego możemy się spodziewać po jej spożyciu?

Wielu nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy
Wielu nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej kawy123RF/PICSEL

Kofeina to psychoaktywna substancja fachowo nazywana "purynowym alkaloidem". Możemy ją znaleźć nie tylko w kawie. Zawiera ją herbata, coca-cola, napoje energetyczne czy większość kapsułek pobudzających. Już po 5 minutach od spożycia kofeiny pojawiają się pierwsze efekty, a maksymalne jej oddziaływanie notowane jest zwykle po ok. 30 minutach. Działanie jest jednak znacznie szersze niż mogłoby się wydawać.

Pobudzenie!

Wysokie poziomy tej ostatniej sprawiają, że pogarsza się nasza koncentracja, pojawia się senność i zmęczenie. Gdy jednak przesadzimy z ilością kawy czy napoju energetycznego, efekt będzie odwrotny, pojawi się rozdrażnienie i nudności.

Kofeinowy wysiłek

Kolejny bardzo ważny efekt działania kofeiny, to stwarzanie korzystnych warunków do spalania tkanki tłuszczowej i hamowanie łaknienia. Okazuje się, że osoby spożywające porcję kofeiny na kilkadziesiąt minut przed wysiłkiem fizycznym spalają więcej tłuszczu i mają większą motywację do prowadzenia aktywności. Nie dziwi więc fakt, że to bazowy składnik większości dostępnych obecnie preparatów odchudzająco-stymulujących.

Pamiętaj jednak, to nie jest panaceum na twój tłuszcz. Bez zbilansowanej diety nawet podwójna dawka kofeiny niewiele może zdziałać.

W służbie zdrowiu

Kofeina sama w sobie jest świetnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni nas przed wolnymi rodnikami. Stosowana jest przy bólach głowy, działa ochronnie na DNA skóry wystawionej na działanie promieni słonecznych, działa przeciwnowotworowo, ochronnie na układ nerwowy. Zmniejsza też ryzyko wystąpienia takich schorzeń, jak Parkinson czy Alzheimer.

Co z tą wodą?

Po każdej szlance kawy, dobrze jest wypić dwie szklanki wody
Po każdej szlance kawy, dobrze jest wypić dwie szklanki wody123RF/PICSEL

Uważaj gdy...

Masz problemy z sercem. Kofeina, a szczególnie napary z kawy obkurczają nieco naczynia krwionośne i podnoszą ciśnienie krwi.

Jeśli  występuje u ciebie zmniejszona mineralizacja kości, zadbaj szczególnie o spożycie właściwej ilości wapnia.

Nie łącz jej z alkoholem i innymi stymulantami, bo często nasila ich działanie.

Osoby chore na cukrzycę również powinny ograniczyć spożycie kofeiny, gdyż może ona zmieniać wrażliwość insulinową.

Czasem zrób przerwę

Nie wyobrażasz sobie życia bez kawy? Spróbuj zamienić ją na herbatę ziołową, a po kilkunastu dniach, gdy wrócisz do czarnego naparu, okaże się, że znów "dodaje skrzydeł".

Nie tylko kawa

- szklanka rozpuszczalnej - 90-110 mg

- szklanka parzonej - 100-120 mg

- puszka coli - 45 mg

- szklanka zielonej herbaty - 35 mg

- mocna czarna herbata - 65 mg

- puszka napoju energetycznego - 80 mg

- listek gorzkiej czekolady - 30 mg

- porcja preparatu odchudzającego - 60-200mg

Pamiętaj, że czarna kawa działa szybciej, choć wpływ na to mają również inne substancje zawarte w ziarnach kawowca. Dodatek śmietanki lub mleczka opóźnia jej działanie, ale jest zdrowy, bo kwasy zawarte w kawie są wiązane i neutralizowane przez wapń z mleka.

Kofeina można okazać się wspaniałym, pożytecznym, zdrowym i bardzo bezpiecznym kompanem, pod warunkiem, że zachowasz rozsądek i umiar w jej spożyciu.

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL

Jacek Bilczyński

dietetyk, fizjoterapeuta, trener personalny

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas