Wędliny kontra dieta. Jak je ze sobą pogodzić?

Wędliny to produkty, których spożycie w Polsce jest bardzo wysokie, są praktyczną formą, nadają się do pieczywa, sałatek, a nawet pikantnych wypieków. Często jednak ich jakość nie jest najlepsza. Czy zatem należy z nich zrezygnować, kiedy naszym celem jest dbanie o zdrowie i sylwetkę?

Czym kierować się przy wyborze wędlin?
Czym kierować się przy wyborze wędlin?123RF/PICSEL

Otóż niekoniecznie. Wędlina może być dobrym dodatkiem do zbilansowanej diety, należy jednak zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów podczas jej wyboru.

Na etykiecie podany jest wykaz dodatków, należy wybierać te wyroby, które zawierają ich jak najmniej. Na półkach sklepowych można już znaleźć specjalne linie produktów wolnych od konserwantów czy laktozy.

Wygląd

Wędliny - czym kierować się podczas ich wyboru?

Czasy kiedy wędliny produkowano wyłącznie w domowych wędzarniach z własnego mięsa bezpowrotnie minęły. Dostęp do tego typu wyrobów mają obecnie tylko nieliczni. Na szczęście w dobie masowej produkcji żywności nastawionej na ilość coraz częściej pojawiają się firmy, które starają się przełamać ten trend, oferując produkty coraz lepsze jakościowo, pozbawione sztucznych substancji chemicznych. Dotyczy to również producentów wędlin.

Na następnej stronie przedstawiamy kilka propozycji zdrowych, pełnowartościowych posiłków przygotowanych z użyciem wędlin:

Dietetyczna sałatka z migdałami
Dietetyczna sałatka z migdałamiINTERIA.PL

Dietetyczna sałatka z dodatkiem migdałów

Składniki:

- 75 g kiełbasy krakowskiej light

- 1/2 grapefruita

- 10 winogron zielonych

- 1/2 pomidora

- kilkanaście listków czerwonej sałaty karbowanej (Lollo Rosso)

- 10 migdałów

- 2 łyżki lekkiego jogurtu

- sok z 1/4 limonki

Przygotowanie:

Liście sałaty umyć i porwać na mniejsze kawałki, dodać pokrojonego grapefruita i pomidora. Skropić sokiem z limonki, dodać pokrojone winogrona, migdały i pokrojoną wędlinę. Polać jogurtem i odstawić do lodówki na 10 minut.

Kaloryczność: 288 kcal, białko: 22 g, tłuszcz: 12 g, węglowodany: 23 g

Przekąska z polędwicą
Przekąska z polędwicąINTERIA.PL

Przekąska z polędwicą

- 1 duża kromka pieczywa żytniego pełnoziarnistego

- 3 plasterki polędwicy wędzonej z kurczaka

- 2 łyżeczki oleju lnianego

- 1/2 ząbka czosnku

- 1/3 pomidora

- kilka listków sałaty

- pieprz cytrynowy, szczypta soli

Przygotowanie:

Pieczywo natrzeć czosnkiem i polać olejem lnianym. Ułożyć liście sałaty, wędlinę i pokrojonego pomidora. Doprawić pieprzem i solą.

Kaloryczność: 311 kcal, białko: 16 g, tłuszcz: 11 g, węglowodany: 37 g

Serek z wędliną
Serek z wędlinąINTERIA.PL

Serek z wędliną na kolację

Składniki:

- 150 g serka wiejskiego light

- 50 g polędwicy bez konserwantów

- 2 łyżki siemienia lnianego

- 1 łyżka pestek słonecznika

- bazylia, oregano, ostra papryka

Przygotowanie:

Polędwicę pokroić i połączyć z serkiem, dodać zmielone siemię lniane, pestki słonecznika i dokładnie wymieszać. Doprawić bazylią, oregano i ostrą papryką.

Kaloryczność: 259 kcal, białko: 28 g, tłuszcz: 15 g, węglowodany: 3 g

Dietetyczna tortilla z sosem paprykowym
Dietetyczna tortilla z sosem paprykowymINTERIA.PL

Dietetyczna tortilla z sosem paprykowo-czosnkowym

- 1 tortilla pełnoziarnista

- 4 plasterki szynki bez konserwantów

- 15 g sera typu cheddar

- 2 duże liście sałaty zielonej

- 1/4 papryki czerwonej

- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu

- 1/2 ząbka czosnku

- ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

Na tortilli ułożyć sałatę, dodać plasterki wędliny, tarty ser oraz pokrojona paprykę. Jogurt zmieszać z tartym czosnkiem i ostrą papryką w proszku. Powstały sos umieścić na tortilli. Zawinąć i umieścić na blasze wyłożonej folią aluminiową. Podgrzewać przez 3-4 minuty w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Kaloryczność: 274 kcal, białko: 18 g, tłuszcz: 6 g, węglowodany: 37 g

Zapiekanka z jajkiem i wędliną
Zapiekanka z jajkiem i wędlinąINTERIA.PL

Zapiekanka z jajkiem i wędliną

- 1 bułka żytnia

- 1 białko

- 2 całe jaja

- 50 g polędwicy wędzonej z kurczaka

- 1/4 czerwonej cebuli

- 1/4 białej cebuli

- 1/2 ząbka czosnku

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

- szczypta soli, biały pieprz

Przygotowanie:

Wędlinę i cebulę pokroić i podsmażyć na teflonie. Następnie dodać jaja oraz białko, doprawić pieprzem, solą i pozostawić pod przykryciem na 3-4 minuty (aż jaja się zetną). Bułkę przekroić na pół i podpiec w piekarniku (2-3 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza). Następnie natrzeć czosnkiem i skropić oliwą. Zapiekankę jajeczną podzielić na dwie części i ułożyć na pieczywie.

Kaloryczność: 379 kcal, białko: 25 g, tłuszcz: 15 g, węglowodany: 36 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas