Mikrobiolog bada, dlaczego jej zupa wołowa zrobiła się... niebieska

Kiedy adiunkt nauk biologicznych Kalifornijskiego Uniwersytetu San Marcos zostawiła swoją zupę wołową w lodówce, nie spodziewała się, że stanie się niebieska. Zaintrygowana postanowiła podzielić się swoim odkryciem na Twitterze i wywołała poruszenie wśród mikrobiologów.

Mikrobiolog nie spodziewała się, że znajdzie w lodówce niebieską zupę
Mikrobiolog nie spodziewała się, że znajdzie w lodówce niebieską zupę123RF/PICSEL

To historia niczym z Bridget Jones, która zrobiła niebieską zupę po ugotowaniu w niej kolorowego sznurka. Jednak w tym wypadku było trochę inaczej. Dr Elinne Becket, która odkryła, że jej najzwyklejsza zupa wołowa po pewnym czasie w lodowce nabrała intensywnej niebieskiej barwy, wpadła w osłupienie.

Zaskoczona Elinne podzieliła się swoim odkryciem na Twitterze, wstawiając relację z owej przygody z kolorową zupą wołową. Nie spodziewała się, że jej post wywoła takie poruszenie wśród kolegów naukowców i zapoczątkuje „sagę z niebieską zupą wołową”. Okazuje się, że jej mama przygotowała dla niej tę zupę, na podstawie tajnego przepisu. Jednak, jeżeli w jego skład nie wchodzi ogromna ilość niebieskiego barwnika, to zagadka w dalszym ciągu pozostaje nierozwiązana.

Badania and niebieską zupą

Mikrobiolodzy namówili właścicielkę zupy na pobranie próbek i zbadanie ich. Zażądali również zdjęcia. Biedna Elinne musiała sięgnąć po próbki do kosza na śmieci oraz zamieściła zdjęcie jasno ukazujące paskudny kolor, który przybrała zupa. Namówili ją na badania i napisanie pracy na temat odkryć związanych z zupą i dzielenie się na bieżąco rezultatami. Badaczka z obrzydzeniem pobrała kolejne próbki i postanowiła podjąć wyzwanie.

Sebastian Cocioba, jeden z badaczy zainteresowanych niebieską zupą, odkrył, że drobnoustroje znalezione w próbkach zupy tworzą opalizujące kolonie. Postanowił hodować je i sprawdzić, do jakich wyników go doprowadzą. Podejrzenia naukowców padają przede wszystkim w kierunku bakterii Pdeudomonas aeruginosa bądź Pseudomonas fluorescens, które potrafią zmienić barwę sera na niebieską.

Co ciekawe, jeżeli okaże się, że kolor niebieski został wywołany przez P. aeruginosa, trzeba będzie przerwać badania ze względu na... ryzyko zakaźne.