Under: W podwodnej restauracji owoce morza zawsze są świeże

Poniższe zdjęcia to wizualizacje, ale Under, pierwsza w Europie całkowicie zanurzona w morzu restauracja, już powstaje.

Wnętrze powstającej restauracji Under
Wnętrze powstającej restauracji Undermateriały prasowe

Za tę budzącą podziw konstrukcję odpowiedzialni są norwescy projektanci z biura architektonicznego Snøhetta. Ich najnowszy projekt ma być nie tylko ciekawostką. Under (z angielskiego "pod", z norweskiego "cud") spełni się także w roli stacji badawczej zajmującej się żyjącymi w morzu organizmami.

Przyjrzyjmy się jednak bliżej restauracyjnej części całego przedsięwzięcia. Lokal pomieści od 80 do 100 osób, które będą spoglądać nie tylko na siebie i zawartość swoich talerzy, ale także na mieszkańców Morza Północnego.

Posłuży do tego ogromne okno o powierzchni blisko 45 metrów kwadratowych. W menu znajdą się zarówno owoce morza, jak i lokalne norweskie specjały. Szefem kuchni powstającej restauracji został Nicolai Ellitsgaard.

Autorom projektu zależy na tym, aby klienci Under chcieli zejść na dół nie tylko w celu konsumpcji, ale także zdobycia wiedzy o lokalnej morskiej faunie. Zadbali oni o bezpieczeństwo zwiedzających. Wykonane z betonu ściany o grubości jednego metra są otwarte na panujące pod powierzchnią morza ciśnienie.

Restauracja zostanie otwarta w pierwszym kwartale 2019 r. w niedaleko miejscowości Lindenes na południu Norwegii. Jesteście gotowi by zejść 5,5 metra pod powierzchnię wody?

Tak Under prezentować się będzie z perspektywy lądu
Tak Under prezentować się będzie z perspektywy lądumateriały prasowe
W Europie czegoś podobnego do Under jeszcze nie było
W Europie czegoś podobnego do Under jeszcze nie byłomateriały prasowe
Under zostanie otwate na początku 2019 r.
Under zostanie otwate na początku 2019 r.materiały prasowe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas