Stworzono lody, które będą topić się powoli
Nadchodzi rewolucja w branży spożywczej. Szkoccy naukowcy odkryli białko, które dodane do lodów sprawi, że nie będą one tak szybko topić się w upalne dni.
Zespół naukowców z Uniwersytetów w Edynburgu i Dundee znalazł rozwiązanie lepkich i brudnych rąk, który pojawia się w upalne letnie dni, gdy spożywane lody topią się szybciej niż je zjadamy. Uczeni odkryli białko, które spowalnia proces topnienia lodów. Już wkrótce może zacząć być ono dodawane do procesu produkcyjnego tych zimnych smakołyków.
Odkryte białko wiąże powietrze, tłuszcz i wodę w lodach, umożliwiając zachowanie zwartej konsystencji przez dłuższy czas. Dzięki temu lody nie będą tak szybko topić się w wysokich temperaturach, więc spokojniej będzie można je spożywać. Białko zapobiega tworzeniu kryształków lodu, co na pewno podwyższy walory smakowe.
- Jesteśmy podekscytowani potencjałem, jaki niesie nowo odkryty przez nas składnik, zarówno dla konsumentów, jak i producentów lodów - powiedział Cait MacPhee, szef zespołu badawczego.
Na "bardziej lodowe" lody trzeba będzie jednak jeszcze trochę poczekać. Białko może pojawić się na rynku w ciągu 3-5 najbliższych lat.