Co sprawia, że jedzenie dłużej zachowuje świeżość? Technologia przychodzi z pomocą
Materiał promocyjny
Dbanie o to, by żywność jak najdłużej zachowała świeżość, jest kluczowe zarówno dla naszego zdrowia, jak i portfela. Dlatego warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Powinniśmy o tym myśleć już w trakcie zakupów. A nawet – kupując domową lodówkę!
Zakup świeżych produktów
Warto wiedzieć, że produkty, których termin ważności upływa później, są często na "drugiej linii" w sklepie. Sprzedawcy najpierw promują te z krótszym terminem, aby jak najszybciej się ich pozbyć. Jeśli zamierzamy zjeść dany produkt na dniach, oczywiście warto wziąć ten wystawiony jako pierwszy, by na pewno się sprzedał. W przeciwnym razie sklep będzie zmuszony go zutylizować. Jeśli jednak robimy większe zakupy, które mają nam wystarczyć na tydzień czy dwa, lepiej sięgnąć po towar ustawiony dalej i sprawdzić datę przydatności do spożycia.
Układanie produktów w lodówce
Gdy już wrócimy z zakupami do domu, nie wystarczy po prostu przełożyć je do lodówki. Mało kto wie, że chłodziarka podzielona jest na strefy, w których panują różne temperatury. Na górnych półkach powinno znaleźć się jedzenie, które nie wymaga dużego schładzania i ma dłuższy termin ważności: jogurty, dżemy, przetwory. Na środkowych półkach umieszczamy mięso, produkty mleczne i potrawy, które już zostały przygotowane. Warzywa i owoce trzymamy tam, gdzie najchłodniej, czyli na dolnych półkach w pojemnikach lub szufladach. Soki, sosy i napoje przechowuje się na drzwiach lodówki.
Ważne również, żeby nie przepełniać półek, gdyż utrudnia to cyrkulację powietrza, a otwarte produkty trzymać w szczelnie zamykanych pudełkach. Dzięki temu unikniemy mieszania się zapachów i przedwczesnego psucia się produktów. Jeśli wiemy, że nie zdążymy jeść produktu przed upływem terminu ważności lub przygotowaliśmy za duży obiad, nadmiar jedzenia najlepiej zamrozić.
Aplikacja do obsługi lodówki
Jednak dbanie o świeżość produktów warto zaplanować już na etapie zakupu chłodziarko-zamrażarki. Na co zwrócić uwagę? Przydatną funkcją nowoczesnych urządzeń jest możliwość zdalnego kontrolowania i sterowania ustawieniami, w tym temperaturą. To rozwiązanie dla zapracowanych, którzy chcą dostosować warunki przechowywania produktów na przykład przed powrotem z zakupów.
Aplikacja umożliwia również monitorowanie czasu otwarcia drzwi chłodziarko-zamrażarki, a także inteligentną diagnostykę w razie awarii, dzięki czemu możemy szybko zareagować, gdy tylko zidentyfikuje problem, a także umożliwia przekazanie tych informacji obsłudze klienta, by szybko i skutecznie usunąć awarię.
Ustawienie temperatury w chłodziarce
Warto również zwrócić uwagę na to, czy wybrane urządzenie ma możliwość przemienienia części zamrażarki w komorę chłodzącą lub ustawienia sprecyzowanej temperatury 0 stopni Celsjusza. Rozwiązanie idealnie nadaje się do tego, by schłodzić mięso lub śmietankę przed ubiciem. Dzięki tej funkcji również zapobiegamy marnowaniu żywności i rozmnażaniu się niebezpiecznych bakterii. To rozwiązanie dla rodzin, które robią duże zakupy i chcą dłużej przechowywać żywność, a także pasjonatów gotowania korzystających z wielu produktów. Taką funkcję ma chłodziarko-zamrażarka Hisense RQ760N4IFE.
W tym modelu znajdziemy również technologię potrójnego chłodzenia, która umożliwia niezależne kontrolowanie temperatury i wilgotności w trzech komorach, dzięki czemu możemy skutecznie zapobiec mieszaniu się zapachów między komorami lodówki i zamrażarki. Z kolei antybakteryjna uszczelka eliminuje bakterie i grzyby, zapewniając produktom spożywczym higieniczne środowisko przechowywania.
Zarządzanie i rozrywka
Hisense RQ760N4IFE jest dodatkowo wyposażony w funkcję spisu żywności, która umożliwia zapisywanie znajdujących się wewnątrz produktów wraz z datami przydatności. Aplikacja Connect Life powiadomi nas, gdy termin wygaśnie.
Na ekranie znajdującym się na drzwiach lodówki możemy również tworzyć listy zakupowe, wyświetlić przepis, a nawet zostawiać rysunkowe notatki dla domowników, udostępniać zdjęcia czy filmy, dzięki czemu możemy śledzić ulubiony serial podczas gotowania.
Nikt z nas nie lubi marnować żywności. Na szczęście istnieje sporo metod na to, by robić to jak najrzadziej. Planowanie zakupów, odpowiednie układanie produktów w lodówce i wykorzystywanie innowacyjnych technologii mogą znacznie ograniczyć wyrzucanie jedzenia w naszych domach.
Materiał promocyjny