4 pomysły na jajecznicę
Masz ochotę wypróbować coś nowego, ale niezbyt skomplikowanego? Zrób jajecznicę z oryginalnymi dodatkami.
Przepisy na 4 porcje
Jajecznica z wędzonym łososiem, chrzanem i kolorowym pieprzem
4 plastry wędzonego łososia pokroić w paski. 1-2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i kolorowym pieprzem. Wlać na patelnię, dodać łososia i mieszać, aż jajka się zetną. Nakładać na talerze, każdą porcję dekorować łyżeczką chrzanu i kolorowym pieprzem.
Jajecznica z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią
Pół pęczka bazylii umyć i osuszyć. Z połowy bazylii oberwać listki i pokroić w paseczki, 4 pomidory (suszone, z oleju) również pokroić w paski. 125 g mozzarelli pokroić w kostkę. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. 1-2 łyżeczki oleju rozgrzać na patelni, wlać jajka , dodać pomidory. Krótko przed końcem smażenia dodać bazylię i mozzarellę. Dekorować pozostałą bazylią.
Jajecznica z bekonem, pieczarkami i szczypiorkiem
150 g pieczarek oczyścić, poprzekrawać. 4 plastry bekonu przeciąć w poprzek. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni. Usmażyć na nim bekon, zdjąć go z patelni. Na pozostałym tłuszczu mocno obsmażyć pieczarki. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. Wlać na patelnię i mieszać aż się zetną. Podawać z bekonem i pokrojonym szczypiorkiem.
Jajecznica z krewetkami i koperkiem
Pół pęczka koperku pokroić. 8 jajek roztrzepać, doprawić solą i pieprzem. 1-2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, wlać jajka, dodać 100 g krewetek i koperek. Mieszać, aż jajka się zetną. Podawać udekorowane koperkiem.