Fit Kuchnia: Prosty i szybki lunch
Lunch to zwykle posiłek, na który nie mamy wiele czasu. Znakomitym rozwiązaniem może być szybka sałatka.

Jeśli przygotujemy ją sami, mamy pełną kontrolę nad wszystkimi składnikami. Ważne, by zawierała dość sporo protein, które przyspieszą metabolizm i zapewnią solidną dawkę aminokwasów.
Nie należy również zapominać o zdrowych tłuszczach, które dodatkowo są znakomitym źródłem energii. Jeśli zależy nam na dobrej sylwetce, w tym przypadku dużą ilość węglowodanów możemy sobie darować.
Sałatka z jajem, wędlina i brzoskwinią
Składniki:
- 2 jaja
- 120 g chudej wędliny
- 150 g selera ze słoika
- 4 łyżki groszku konserwowego
- 40 g orzechów włoskich
- 1 brzoskwinia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Jaja ugotować na twardo (warto dodać odrobinę octu do wody, dzięki czemu nie będą pękały). Do miski dodać selera oraz drobno pokrojoną wędlinę. Brzoskwinię umyć, usunąć pestkę, pokroić i dodać do sałatki. Ostudzone jaja obrać, posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać pokrojone orzechy włoskie oraz ulubione przyprawy (np. biały pieprz i ostrą paprykę).
Na koniec polać 2 łyżkami jogurtu naturalnego, dokładnie wymieszać i ułożyć na talerzu.
Sałatkę można podzielić na 2 porcje. Z powodzeniem również może przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły w plastikowym pojemniku.
Kaloryczność: 450 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 26 g
Węglowodany: 19 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach