Fit Kuchnia: Prosty i szybki lunch

Lunch to zwykle posiłek, na który nie mamy wiele czasu. Znakomitym rozwiązaniem może być szybka sałatka.

Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako posiłek, który zjemy w pracy
Ta sałatka świetnie sprawdzi się jako posiłek, który zjemy w pracymateriały prasowe

Jeśli przygotujemy ją sami, mamy pełną kontrolę nad wszystkimi składnikami. Ważne, by zawierała dość sporo protein, które przyspieszą metabolizm i zapewnią solidną dawkę aminokwasów.

Nie należy również zapominać o zdrowych tłuszczach, które dodatkowo są znakomitym źródłem energii. Jeśli zależy nam na dobrej sylwetce, w tym przypadku dużą ilość węglowodanów możemy sobie darować.

Sałatka z jajem, wędlina i brzoskwinią

Składniki:

- 2 jaja

- 120 g chudej wędliny

- 150 g selera ze słoika

- 4 łyżki groszku konserwowego

- 40 g orzechów włoskich

- 1 brzoskwinia

- 2 łyżki jogurtu naturalnego

- ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Jaja ugotować na twardo (warto dodać odrobinę octu do wody, dzięki czemu nie będą pękały). Do miski dodać selera oraz drobno pokrojoną wędlinę. Brzoskwinię umyć, usunąć pestkę, pokroić i dodać do sałatki. Ostudzone jaja obrać, posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać pokrojone orzechy włoskie oraz ulubione przyprawy (np. biały pieprz i ostrą paprykę).

Na koniec polać 2 łyżkami jogurtu naturalnego, dokładnie wymieszać i ułożyć na talerzu.

FIT KUCHNIA - Sałatka z jajem i wędliną - [ Jacek Bilczyński ]

Sałatkę można podzielić na 2 porcje. Z powodzeniem również może przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły w plastikowym pojemniku.

Kaloryczność: 450 kcal

Białko: 35 g

Tłuszcz: 26 g

Węglowodany: 19 g

Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PL
Jacek Bilczyński - ekspert INTERIA.PLINTERIA.PL

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas