Męskie grillowanie: Baranie żeberka z brzoskwiniami
Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.
Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
2 kg baranich żeberek
450 gramów obranych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń
60 ml octu
125 ml soku z brzoskwini
40 gramów brązowego cukru
sól, oregano, sos tabasco
Przygotowanie:
W robocie kuchennym miksujemy brzoskwinie i pozostałe składniki sosu. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje.
Wstępnie obgotowane w osolonej wodzie żeberka układamy na średnio rozgrzanym grillu. Smarujemy bardzo często sosem.
Przed podaniem polewamy mięso pozostałą ilością sosu.