Męskie grillowanie: Baranie żeberka z brzoskwiniami

Nadchodzą ciepłe dni, a z nimi czas wyjazdów i grillowania. Mamy specjalnie dla was kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką.

żeberka
żeberka123RF/PICSEL
Żeberka
Żeberka123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne.

Grillowanie to sztuka, która nie polega tylko na wrzuceniu mięsa na ruszt. Trzeba dokładnie zaplanować każdy etap przygotowywania dania, żeby wszystkie jego elementy były gotowe w tym samym czasie.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

2 kg baranich żeberek

450 gramów obranych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń

60 ml octu

125 ml soku z brzoskwini

40 gramów brązowego cukru

sól, oregano, sos tabasco

Przygotowanie:

W robocie kuchennym miksujemy brzoskwinie i pozostałe składniki sosu. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje.

Wstępnie obgotowane w osolonej wodzie żeberka układamy na średnio rozgrzanym grillu. Smarujemy bardzo często sosem.

Przed podaniem polewamy mięso pozostałą ilością sosu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas