Męskie grillowanie: Krewetki z rusztu na ostro
Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Tym razem przepis na wyjątkowe krewetki w majonezie z chili.
Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.
Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.
I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.
Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.
Składniki:
900 gramów dużych krewetek
1 łyżka chili w proszku
bazylia, oregano, tymianek, granulowana cebula i czosnek, pieprz cayenne i pieprz czarny
Majonez:
2 żółtka
250 ml oleju
1 łyżka soku z cytryny
sól, chili w proszku
3 krople sosu tabasco
Przygotowanie:
Jeśli kupiłeś świeże krewetki, lub płytko mrożone, to musisz obrać je ze skorupek i żyłek. Głęboko mrożone zwykle są już obrane. Po ogołoceniu krewetek z chitynowych pancerzyków nadziewamy je na bambusowe patyczki.
Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i obtaczamy w nich krewetki. Tak przyprawione skorupiaki pieczemy na ruszcie przez 4 minuty z każdej strony.
Majonez:
Wkładamy żółtka do miksera pracującego na bardzo małych obrotach. Dolewamy do nich bardzo wolno olej, aż wytworzy się gęsty sos. Wówczas dodajemy sok z cytryny, sól, chili i sos tabasco. Miksujemy wszystko jeszcze chwilę i przelewamy do małej miseczki.
Danie możemy podawać z długoziarnistym ryżem.