Męskie grillowanie: Krewetki z rusztu na ostro

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy kilka przepisów, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Tym razem przepis na wyjątkowe krewetki w majonezie z chili.

krewetki
krewetki123RF/PICSEL
Gotowe krewetki z rusztu
Gotowe krewetki z rusztu123RF/PICSEL

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Żeby osiągnąć jak najlepsze rezultaty należy odkroić nadmiar tłuszczu, a przyprawianie i solenie zostawić na sam koniec przygotowywania potrawy. Zrobienie tego wcześniej może prowadzić do wysuszenia mięsa.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

900 gramów dużych krewetek

1 łyżka chili w proszku

bazylia, oregano, tymianek, granulowana cebula i czosnek, pieprz cayenne i pieprz czarny

Majonez:

2 żółtka

250 ml oleju

1 łyżka soku z cytryny

sól, chili w proszku

3 krople sosu tabasco

Przygotowanie:

Jeśli kupiłeś świeże krewetki, lub płytko mrożone, to musisz obrać je ze skorupek i żyłek. Głęboko mrożone zwykle są już obrane. Po ogołoceniu krewetek z chitynowych pancerzyków nadziewamy je na bambusowe patyczki.

Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce i obtaczamy w nich krewetki. Tak przyprawione skorupiaki pieczemy na ruszcie przez 4 minuty z każdej strony.

Majonez:

Wkładamy żółtka do miksera pracującego na bardzo małych obrotach. Dolewamy do nich bardzo wolno olej, aż wytworzy się gęsty sos. Wówczas dodajemy sok z cytryny, sól, chili i sos tabasco. Miksujemy wszystko jeszcze chwilę i przelewamy do małej miseczki.

Danie możemy podawać z długoziarnistym ryżem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas