Męskie grillowanie: Południowoafrykańskie hamburgery
Hamburger kojarzy się głównie z kuchnią amerykańską, jednak nie można powiedzieć, że mają oni monopol na kotlety z rusztu. Oto przepis na południowoafrykańskie hamburgery.
Braai bardzo przypomina pod względem obrzędów amerykańskie barbecue, gdzie zbiera się większa grupka osób, wspólnie grilluje i dyskutuje. Z tą różnicą, że Afrykanerzy pieką mięso na drewnie, a nie węglu drzewnym.
Braai to spotkania towarzyskie wokół wybudowanego grilla, bądź zawieszonego nad ogniskiem rusztu zwane "bring and braai", na które każdy z zaproszonych przynosi mięso, warzywa i inne przysmaki, które później przygotuje mistrz ceremonii, bo warto wiedzieć, że zajmować się przygotowywaniem potraw może tylko gospodarz. Przejęcie od niego sztućców oznacza brak szacunku do jego umiejętności kucharskich.
Podczas braai najpopularniejsze są wieprzowe kiełbaski. Piecze się też sosatie, czyli baraninę, którą wcześniej pozostawia się na noc w marynacie z cebuli, papryczek chilli, czosnku, curry i soku z tamaryndy. Następnie nadziewa się ją na patyczki i grilluje. Jada się również drób, jagnięcinę oraz żeberka wieprzowe. W miejscowościach nadmorskich piecze się oczywiście także ryby i homary.
Do pieczonych smakołyków podaje się najczęściej potrawę podobną do polskiej owsianki, ale przyrządzaną z płatków kukurydzianych, oraz sos pomidorowy z cebulą lub pikantny sos warzywny o wdzięcznej nazwie chakalaka.
Braai ma swoją etykietę. Oprócz zakazu zabierania gospodarzowi sztućców, do rusztu nie może się również zbliżyć kobieta. Kiedy mężczyźni stoją wokół rusztu i z piwem w dłoni dyskutują o sporcie, polityce, czy pogodzie, kobiety w tym czasie przygotowują przystawki w domu.
Cały posiłek spożywany jest na świeżym powietrzu najczęściej jedzony rękoma.
Braai poświęcono w Afryce Południowej także jeden dzień w roku, ustanawiając święto narodowe - wprowadzono je w roku 2005, a obchodzone jest 24 września i jest dniem wolnym od pracy. Południowi Afrykańczycy organizują również zawody w przyrządzaniu braai. Traktują tę tradycję bardzo poważnie.
Składniki:
500 gramów wołowiny lub w ostateczności wieprzowiny
40 ml sosu Worcester
sól, pieprz
majeranek
bazylia
25 ml oliwy
Sos
ostra musztarda
majonez
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie (oprócz oliwy) składniki w misce i odstawiamy na około godzinę, żeby mięso nabrało aromatu przypraw. Po tym czasie tworzymy dwa hamburgery, które smarujemy oliwą. Układamy mięso na lekko rozgrzanym grillu i smażymy około 10 minut z każdej strony (jeśli lubimy wysmażone).
Sos przygotowujemy mieszając jedną część pikantnej musztardy z trzema częściami majonezu (inaczej: proporcje 1 do 3). Następnie wystarczy położyć mięso między dwa kawałki bułki i gotowe.