Piwo z ryżem na letnie upały

Artykuł sponsorowany

Piwo jest prawdopodobnie najbardziej zróżnicowaną kategorią alkoholu na świecie. Tego lata w bogatej palecie smaków, kolorów, zapachów i składników dostępnych dotąd dla piwnych smakoszy pojawiła się intrygująca nowość – piwo warzone z dodatkiem ryżu. Jak smakuje? Poznajcie Książęce Jasne Ryżowe.

Książece ryżowematerialy promocyjnemateriały promocyjne

Piwa ryżowe wywodzą się z Azji, jednak to Amerykanie wnieśli wiele w ich rozwój. W Stanach Zjednoczonych pojawiły się już w XIX wieku. Amerykański jęczmień był zbyt bogaty w białko, aby stworzyć jasne piwo na wzór europejski. Stąd jednym z rozwiązań był dodatek ryżu. Największą popularność zyskały podczas II Wojny Światowej, gdy browary miały trudności z dostępem do jęczmienia, z którego wytwarza się słód - podstawowy składnik piwa. Dzisiaj piwa ryżowe podbijają Europę, a od tego roku również Polskę. Wszystko za sprawą limitowanej edycji piwa Książęce Jasne Ryżowe przygotowanego przez piwowarów z Tyskich Browarów Książęcych specjalnie na upalne lato.

Zobacz jak powstawało Książęce Jasne Ryżowe:

Ryżowy wariant Książęcego to przede wszystkim starannie dobrane składniki i wyróżniający się smak oraz aromat. Jasny słód i dodatek greckiego ryżu nadaje piwu jasną, złocistą barwę. Wyraźne zielone aromaty uzyskano dzięki mieszance chmielu - polskich Lubelskiego i Marynki, wykorzystanych w podstawowym gotowaniu, oraz mieszanki chmieli aromatycznych dodanych na etapie leżakowania. Dzięki tak dobranym chmielowym przyprawom w Książęcym Jasnym Ryżowym bez trudu można wyczuć nuty żywiczne, leśne, ziołowo-owocowe i cytrusowe. W smaku Ryżowe jest lekkie i orzeźwiające, z delikatnym goryczkowym finiszem.

Książecematerialy promocyjnemateriały promocyjne

Aby zapewnić swobodne uwalnianie się aromatów z Książęcego poleca się serwować go w rozszerzanym ku górze pokalu na nóżce. Najlepiej schłodzone do temperatury 1-4°C. Warto dodać do niego plasterek cytryny, która podkreśli jego rześkie, owocowe nuty.

Jasne Ryżowe to piwo sesyjne, czyli takie, którego możemy wypić więcej niż jedno bez uczucia przepełnienia. Dlatego właśnie świetnie smakuje w upalne dni oraz w duecie z potrawami.

piwo ryzowematerialy promocyjnemateriały promocyjne

Co najlepiej serwować do Jasnego Ryżowego? Doskonale sprawdzi się  z lekkimi potrawami z owoców morza, z rybami i drobiem. Podkreśli smak kuchni włoskiej - lekkich sałatek oraz makaronów czy risotto. Więcej inspiracji znajdziesz na www.piwniodkrywcy.pl oraz https://www.facebook.com/ksiazece

Książęce Jasne Ryżowe nie jest pierwszym piwem warzonym z dodatkiem ryżu autorstwa browarników Tyskich Browarów Książęcych. Jego receptura powstała z inspiracji latami 90-tymi XX-wieku, kiedy w tyskim browarze powstało piwo Książęcy Pils. Receptura Książęcego Pilsa pochodziła z jednego z wiedeńskich browarów. Choć piwo to warzone było, tak jak Jasne Ryżowe, z dodatkiem ryżu, zawierało go o kilka procent mniej.

Chcesz wiedzieć więcej? Odkryj bogactwo piwnego świata na www.piwniodkrywcy.pl oraz http://www.facebook.com/ksiazece

Artykuł sponsorowany

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas