Polskie ziemniaki otrzymają technologię blockchain od IBM
Już w październiku tego roku w polskich sklepach pojawią się ziemniaki produkowane z zastosowaniem architektury blockchain. Rozwiązanie to umożliwia prześledzenie procesów ich uprawy oraz pakowania.
Ziemniaki "Jakość z Natury" to pierwszy produkt spożywczy w Polsce wykorzystujący rozproszone bazy danych w technologii blockchain. Projekt wdrożony przez Carrefour we współpracy z polskimi dostawcami ma zapewnić pełną przejrzystość w zakresie identyfikowalności produktów, które trafią na półki sklepów w całym kraju. W pierwszej fazie inicjatywy wzięło udział aż 10 polskich gospodarstw będących dostawcami warzyw. Prekursorski proces paszportyzacji żywności rozpoczął się w kwietniu tego roku z wykorzystaniem rozwiązań IBM Food Trust.
Na każdym opakowaniu ziemniaków objętych projektem identyfikowalności znajdzie się kod QR. Po zeskanowaniu go za pomocą smartfona z aktywnym połączeniem internetowym, klient zostanie przekierowany do dedykowanego serwisu prezentującego komplet aktualnych informacji o danej partii produkcyjnej.
Dzięki zapisaniu danych w rozproszonym rejestrze możliwa była rezygnacja z formy tradycyjnego serwera, co z kolei zapewnia każdemu użytkownikowi sieci równoprawny dostęp do danych. Z kolei mechanizm szyfrowania uniemożliwia zmianę lub fałszowanie informacji. Każda ewentualna modyfikacja zostałaby zapisana jako nowa informacja, a poprzednia wersja wciąż pozostawałaby widoczna w systemie.
Sieć sklepów Carrefour już teraz przewiduje możliwość rozwoju systemu kontroli żywności z pomocą technologii blockchain na kolejne produkty dostępne w swoich sklepach.