Czekolada zmieniająca kolor

Naukowcom udało się stworzyć wyjątkową czekoladę o zmieniającym kolor wykończeniu.

Na rynku istnieje już spoko różnych rodzajów czekolad. Czarna, biała, różowa itp. Nikomu jednak do tej pory nie udało się stworzyć słodkiej przekąski zmieniającej kolor. Do teraz.

Grupa naukowców wpadła na interesujący pomysł stworzenia prawdziwie wyjątkowej czekolady. W tym celu wykorzystali inżynierię powierzchni. Specjalna obróbka zewnętrznych warstw czekolady pozwoliła uzyskać efekt podobny do tego wykorzystywanego przez kameleona. Mikroskopijne struktury powierzchniowe wykorzystują światło by za jego pomocą zmieniać barwy.

Choć badacze nie wiedzą jeszcze czy skomercjalizują odkrycie, to przyznać trzeba, że taka czekolada miałaby szanse stać się niemałym sukcesem kulinarnym.

Reklama

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Czekolada | naukowcy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy