Dieta bogata w błonnik zwiększa szanse przeżycia po zawale serca
Naukowcy z Harvardu odkryli, że spożywanie dużych ilości błonnika zwiększa długoterminowe szanse na przeżycie osób po zawale serca.
Uczeni przeanalizowali dane dwóch dużych eksperymentów, które objęły ponad 4000 kobiet i mężczyzn, które przeszły zawał serca. Za pomocą kwestionariuszy określano ich zwyczaje żywieniowe na przestrzeni 9 lat. W tym czasie zmarło 451 mężczyzn i 682 kobiety z grupy badawczej.
Okazało się, że każdy wzrost spożycia błonnika o 10 g na dobę był związany z 15-procentowym spadkiem ryzyka zgonu w czasie 9 lat obserwacji. Osoby, które jadły najwięcej błonnika cechowało ryzyko zgonu z jakiegokolwiek powodu o 25 proc. niższe niż u osób spożywających najmniej włókien.
W ramach eksperymentów, naukowcy przyglądali się błonnikowi występującemu w 3 typach produktów spożywczych: ziarnach, owocach i warzywach. Jednoznacznie stwierdzono, że ziarna (pod postacią brązowego ryżu czy pełnoziarnistego makaronu) jako jedyne zwiększały prawdopodobieństwo długoterminowego przeżycia.
Wiele wskazuje zatem, że dostosowując się do zalecanych norm spożycia błonnika, pacjenci kardiologiczni mogą znacznie polepszyć komfort swojego życia.