Gorące napoje powodują raka

​Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że gorące napoje mogą powodować raka. Dlatego właśnie przed wypiciem ciepłego napoju powinno się odczekać kilka minut lub schłodzić go mlekiem.

Gorące napoje są szkodliwe
Gorące napoje są szkodliwe123RF/PICSEL

Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), jeden z oddziałów WHO, poinformowała, że bardzo ciepłe napoje o temperaturze przekraczającej 65oC ponad dwukrotnie zwiększają ryzyko zachorowania na raka przełyku. Co ciekawe, związek dotyczy wysokiej temperatury, a nie charakteru poszczególnych napojów - herbaty czy kawy.

- Wyniki sugerują, że picie gorących napojów jest jedną z prawdopodobnych przyczyn raka przełyku. Przyczyną jest wysoka temperatura, a nie same napoje, które spożywamy - powiedział dr Chrisopher Wild, dyrektor IARC.

Ryzyko wystąpienia raka przełyku u człowieka wynosi 1:55, co oznacza, że w każdej grupie 550 mężczyzn, 10 zachoruje na ten typ nowotworu. Najnowsze badania wskazują, że liczba ta wzrasta do średnio 20 osób w grupie 550, które regularnie piją bardzo ciepłe napoje. Warto mieć to na uwadze przy najbliższym przygotowywaniu napojów. Wystarczy dolanie 10 ml mleka lub odstawienie napoju na 5 minut, by osiągnąć temperaturę poniżej 65oC, która nie jest dla nas groźna.

Brytyjskie Królewskie Towarzystwo Chemiczne zaleca picie herbaty w temperaturze 60-65oC, podczas gdy uczeni z Uniwersytetu Northumbria za idealną uważają 60oC - tyle, ile osiąga 6 minut od rozpoczęcia zaparzania. Kawa powinna mieć temperaturę pomiędzy 40 a 60oC.

Naukowcy po raz kolejny potwierdzili, że nie ma żadnych badań potwierdzających wpływ kawy na powstawanie nowotworów trzustki, piersi czy prostaty. Chociaż IARC nie może udowodnić, że kawa jest "bezpieczna", jest mało prawdopodobne, by była ona bezpośrednią przyczyną któregokolwiek z nowotworów. Wręcz przeciwnie, kawa może chronić przed nowotworami macicy i wątroby.

- Kawa jest jednym z najbardziej intensywnych przedmiotów badań na całym świecie. To wspaniała wiadomość dla milionów miłośników kawy, że WHO zapewnia, że jej spożycie nie jest niezdrowe. Co więcej, kawa ma działanie ochronne wobec niektórych nowotworów. Badania wykazały także, że kawa zmniejsza ryzyko chorób serca, udarów, parkinsona i alzheimera - powiedziała Kristine Breminer Isgren z British Coffee Association.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas