Istnieje szósty smak! To dlatego tak kochamy pizzę
Dotychczas sądzono, że jesteśmy w stanie wyczuć 5 podstawowych smaków. Najnowsze badania sugerują, że istnieje także szósty smak, oparty na węglowodanach.
Pięć podstawowych smaków to słony, słodki, kwaśny, gorzki i pikantny (umami). Ale to nie wszystko. Z artykułu opublikowanego w "Chemical Senses" wynika, że jest jeszcze jeden smak oparty na węglowodanach. To właśnie dlatego ludzie tak zajadają się pizzą, ziemniakami lub polentą, niezależnie od miejsca na świecie.
Proponowany nowy smak to "skrobiowy". Skrobia to węglowodan złożony, który ma postać wielu małych cząsteczek cukrowych połączonych w duże sieci. Nasze organizmy są w stanie rozbić te długie łańcuchy polimerowe na mniejsze cukry, które są wykorzystywane przez nasze komórki jako źródło energii. Skrobia jest nam niezbędna do przeżycia.
Wcześniej naukowcy zajmujący się żywnością przyjmowali, że smak skrobi jest wykrywany podczas procesu żucia pokarmu, gdy enzymy zawarte w ślinie przerywają łańcuchy polimerowe, zamieniając je na cukry proste. W celu sprawdzenia tej hipotezy, grupie ochotników podano kilka mieszanin węglowodanów z prośbą o opisanie ich doznań smakowych. Większość z nich była w stanie opisać coś na kształt smaku "skrobiowego" - zarówno w przypadku spożywania czystej skrobi, jak i produktów pośrednich. Azjaci opisali ten smak jako smak ryżu, a Europejczycy jako smak makaronu lub chleba.
Naukowcy uzyskali mocne dowody nie tylko na istnienie smaku "skrobiowego", ale i tego, że pochodzi on z węglowodanów o krótkich łańcuchach.