Pieprz brazylijski niszczy gronkowca złocistego
Rosnąca antybiotykooporność to zagrożenie dla całego świata. Już wkrótce możemy mieć nową broń w arsenale przeciwko złowrogim bakteriom - pieprz brazylijski.

Amerykańscy naukowcy wykazali, że wyciąg z jagód pieprzu brazylijskiego może być przydatny w leczeniu gronkowca złocistego opornego na metycylinę (MRSA). Substancja bogata we flawony wpływa na gen odpowiedzialny za komunikację MRSA, ułatwiając zwalczanie bakterii- To zasadniczo rozbraja MRSA. Zdrowy układ odpornościowy zwalcza bakterie, zwiększając szansę na gojenie się ran - powiedziała prof. Cassandra Quave z Uniwersytetu Emory.Naukowcy przetestowali nowy związek na myszach zakażonych MRSA. Odkryto, że ekstrakt niszczy komórki bakterii, ale pozostaje nieszkodliwy dla komórek skóry.Zainteresowanie pieprzem brazylijskim jest konsekwencją jego popularności wśród tubylców Amazonii w leczeni zakażeń skóry i tkanek miękkich.- Pieprz brazylijski wcale nie jest egzotyczną i rzadką rośliną występującą gdzieś w nieodkrytych rejonach Ameryki Południowej. To chwast będący zmorą wielu osób także na Florydzie - powiedziała Quave.Teraz naukowcy zamierzają sprawdzić potencjalną przydatność pieprzu brazylijskiego w leczeniu antybiotykooporności.