Substytut krwi z buraków cukrowych
Naukowcy są bardzo blisko stworzenie funkcjonalnego substytutu dla ludzkiej krwi. Będzie on pozyskiwany z buraków cukrowych.
Do tej pory przypuszczano, że białko zawierające w swoim składzie żelazo może być wytwarzane przez rośliny tylko w sytuacjach stresowych, np. podczas suszy lub w wyniku działania mrozu. Zespół uczonych z Lund University pod kierownictwem Leifa Bülowa odkrył, że rośliny mogą produkować hemoglobinę także w normalnych warunkach.
Bardzo dobre efekty daje ekstrakcja hemoglobiny z buraków cukrowych. Technicznie nie jest to proces bardziej skomplikowany od produkcji cukru. Rośliny uprawne mogą stanowić realistyczną alternatywę dla krwi oddawanej przez ludzi.
- Organizm człowieka zawiera ok. 1 kg hemoglobiny. Z jednego hektara buraków możemy uzyskać 1-2 tony tego białka - powiedział Bülow.
Hemoglobina z buraków cukrowych jest zbliżona do białka występującego u ludzi, szczególnie w mózgu. Jest jedna drobna różnica, która sprawia, że "roślinna hemoglobina" ma dłuższy okres trwania od ludzkiej.
Hemoglobina u roślin wiąże się w tlenek azotu i minimalizuje efekty toksyczności tego związku. Naukowcy przypuszczają także, że białko to u roślin odstrasza bakterie. W niektórych krajach, w których banki ludzkiej krwi są niewielkie, pozyskanie tego niezwykle cennego składnika krwi może okazać się kluczowe.