Żywienie dojelitowe - już standard czy wciąż tylko dodatek?

Żywienie dojelitowe to dla wielu osób wciąż jedyna szansa na przyjmowanie pokarmów
Żywienie dojelitowe to dla wielu osób wciąż jedyna szansa na przyjmowanie pokarmów123RF/PICSEL
  • Zaburzeń połykania, niedrożności górnego odcinka przewodu pokarmowego, których przyczynami mogą być m.in. guz nowotworowy, udar mózgu, choroby Parkinsona i Alzheimera;
  • Chorób nowotworowych, głównie tych, które uniemożliwiają połykanie (nowotwór jamy ustnej, krtani) lub prowadzą do szybkiego wyniszczenia pacjenta (nowotwór żołądka, trzustki);
  • Przewlekłego zapalenia trzustki, nieswoistych zapaleń jelit, w tym choroby Leśniowskiego-Crohna;
  • Dziecięcego porażenia mózgowego, mukowiscydozy;
  • Chorych nieprzytomnych.