Bezglutenowa dieta może być niezdrowa dla serca

W paru ostatnich sezonach dietetycznym hitem stał się gluten, którego usunięcie z diety miało przynieść magiczne niemal efekty. Teraz jednak pojawiają się wieści nieco mniej optymistyczne - długotrwała dieta bezglutenowa u osób nie cierpiących z powodu celiakii może bowiem prowadzić do większego ryzyka zawału serca.

W paru ostatnich sezonach dietetycznym hitem stał się gluten, którego usunięcie z diety miało przynieść magiczne niemal efekty. Teraz jednak pojawiają się wieści nieco mniej optymistyczne - długotrwała dieta bezglutenowa u osób nie cierpiących z powodu celiakii może bowiem prowadzić do większego ryzyka zawału serca.

W paru ostatnich sezonach dietetycznym hitem stał się gluten, którego usunięcie z diety miało przynieść magiczne niemal efekty. Teraz jednak pojawiają się wieści nieco mniej optymistyczne - długotrwała dieta bezglutenowa u osób nie cierpiących z powodu celiakii może bowiem prowadzić do większego ryzyka zawału serca.

Celiakia jest chorobą o bardzo nieprzyjemnym przebiegu, dlatego wyeliminowanie glutenu z diety u osób, które z jej powodu cierpią jest niemalże zbawieniem. Jednakże to, co dobre dla chorych nie musi być wcale tak dobre dla ludzi, którzy te zbożowe białka tolerują.

Reklama

Kohortowe badania przeprowadzone przez naukowców z Columbia University Medical Center, w których wzięto pod lupę ponad 100 tysięcy osób w latach 1986-2012, pozwoliło ustalić, że wyeliminowanie z diety glutenu (zwłaszcza tego pochodzącego z pełnych ziaren) zwiększa ryzyko zawału serca.

Oczywiście wyniki te wymagają dalszego potwierdzenia, na odkrycie czeka też mechanizm stojący za tym niepokojącym efektem. W między czasie jednak, jeśli oczywiście nie cierpicie z powodu celiakii, nie wyrzucajcie całkowicie glutenu z diety, a być może kiedyś uratuje to Wam życie.

Źródło: , Zdj.: CC0

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy