Cukier czyni nas głupszymi
Czy wszystko co smaczne musi być niezdrowe? Cukier zyskał już w mediach określenie białej śmierci, a teraz dochodzi jeszcze jeden jego negatywny efekt. Naukowcy odkryli, że namiętne zajadanie się słodyczami nawet przez tak krótki czas jak 6 tygodni uczyni nas głupszymi. Jest jednak ratunek.
Czy wszystko co smaczne musi być niezdrowe? Cukier zyskał już w mediach określenie białej śmierci, a teraz dochodzi jeszcze jeden jego negatywny efekt. Naukowcy odkryli, że namiętne zajadanie się słodyczami nawet przez tak krótki czas jak 6 tygodni uczyni nas głupszymi. Jest jednak ratunek.
Badania przeprowadzone na szczurach przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles wskazały bezpośrednio, że dieta bogata w wysokie dawki fruktozy spowalnia mózg - utrudniając naukę i blokując pamięć, jednak można temu łatwo przeciwdziałać - wystarczy zażywać kwasy omega-3.
Wcześniej było wiadomo, że cukier ten wpływa na nasze ciało wywołując cukrzycę, otyłość czy otłuszczenie wątroby, jednak teraz - po raz pierwszy - wyraźnie widać, że wpływa także na mózg.
Naukowcy bliżej przyjrzeli się popularnemu syropowi glukozowo-fruktozowemu - taniemu słodzikowi, który jest dodawany do przetworzonej żywności, i który jest sześciokrotnie słodszy od cukru trzcinowego.
W celu zbadania wpływu tego specyfiku na mózg szczury podzielono na dwie grupy i podawano im przez półtora miesiąca wodę z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego. Przy tym jednej z grup dodano do diety kwasy omega-3 w postaci kwasu dokozaheksaenowego (DHA) oraz oleju lnianego. DHA jest konieczny do działania synaps, lecz nasz organizm nie produkuje go wystarczająco dużo - musimy go dostarczać z pokarmem.
Przez pierwsze 5 dni uczono szczury poruszania się po labiryncie i podawano im standardowe jedzenie. Potem podano dietę cukrową.
Po sześciu tygodniach sprawdzono jak dobrze poradzą sobie one z przejściem przez labirynt.
I okazało się, że grupa, która otrzymywała kwasy omega-3 poradziła sobie z zadaniem doskonale. Dodatkowe badania szczurów wykazały, że zwierzęta z pierwszej grupy (którym nie podano kwasów omega-3) wykazują o wiele mniejszą aktywność synaps - przez co nie mogą myśleć swobodnie i nie mogą przypomnieć sobie drogi. Dodatkowo wykazywały one pierwsze oznaki odporności na insulinę. Hormon ten pokonuje bez problemu barierę krew-mózg, dzięki czemu wpływa on na pracę neuronów.
Zatem rozwiązanie jest proste - musimy ograniczać spożycie mocno przetworzonej dodatkowo dosładzanej żywności i jednocześnie spożywać wiele pokarmów zawierających DHA (czy na przykład łososia, orzechy czy siemię lniane).
Źródło: