Gotowanie pozwoliło nam dotrzeć tu, gdzie jesteśmy

Jak pokazują najnowsze badania nasi przodkowie znaleźli jakiś sposób, aby dostarczyć organizmowi energii potrzebnej do wykształcenia 3-krotnie większej liczby neuronów niż inne naczelne. Tym sposobem było gotowanie. Według tych badań ludzie musieliby spędzać 9 godzin dziennie jedząc nieprzetworzone, surowe jedzenie, aby dostarczyć energii dla naszych dużych mózgów.

Jak pokazują najnowsze badania nasi przodkowie znaleźli jakiś sposób, aby dostarczyć organizmowi energii potrzebnej do wykształcenia 3-krotnie większej liczby neuronów niż inne naczelne. Tym sposobem było gotowanie. Według tych badań ludzie musieliby spędzać 9 godzin dziennie jedząc nieprzetworzone, surowe jedzenie, aby dostarczyć energii dla naszych dużych mózgów.

Jak pokazują najnowsze badania nasi przodkowie znaleźli jakiś sposób, aby dostarczyć organizmowi energii potrzebnej do wykształcenia 3-krotnie większej liczby neuronów niż inne naczelne. Tym sposobem było gotowanie. Według tych badań ludzie musieliby spędzać 9 godzin dziennie jedząc nieprzetworzone, surowe jedzenie, aby dostarczyć energii dla naszych dużych mózgów.

Ludzie posiadają około 86 miliardów neuronów - co jest sporą liczbą, patrząc na 33 miliardy u goryli i 28 miliardów u szympansów. I mimo, że neurony te dają nam ogromną przewagę to są także pewnym obciążeniem - nasz mózg podczas odpoczynku spożywa 20% energii jaką posiada nasze ciało, podczas gdy u innych naczelnych jest to 9%.

Reklama

Od dawna otwarte było pytanie - skąd nasi przodkowie wzięli tę dodatkową energię? Pierwsze odpowiedzi pojawiły się już 20 lat temu gdy badacze z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że mózg zaczął się gwałtownie rozwijać około 1.6-1.8 miliona lat temu u człowieka wyprostowanego (Homo erectus), ponieważ nauczył się on gotować nad ogniem mięso i warzywa. To z kolei pozwoliło na dużo szybsze i bardziej wydajne przyswajanie kalorii, co wielokrotnie udało się potwierdzić w eksperymentach - zwierzęta rosły większe w szybszym tempie jeśli podawało się im ugotowane jedzenie.

Ostatnio brazylijskim naukowcom udało się odkryć dwie zależności - że liczba neuronów zależy od wielkości mózgu, oraz że zależy ona od ilości energii potrzebnej do zasilenia mózgu.

Obliczyli oni, biorąc pod uwagę masę ciała, ile czasu byłoby potrzebne każdemu z naczelnych, aby zasilić swój mózg z pomocą surowego jedzenia. I okazało się, że szympansy potrzebowałyby 7.3 godziny, orangutany 7.8 godziny, goryle 8.8 godziny, a ludzie 9.3 godziny.

Pokazuje to, że istnieje pewien limit - zwierzęta te nie są w stanie wykształcić większych mózgów dopóki nie zmniejszą swego rozmiaru lub nie znajdą bardziej wydajnego pożywienia, gdyż musiałyby jeść przez cały dzień.

I w ten właśnie sposób udało nam się odskoczyć innym naczelnym tak daleko - dzięki gotowaniu. A bawiącemu się z ogniem Homo erectus należałoby postawić pomnik.

ACHTUNG!

Macie może ochotę podnieść nieco wydajność swoich mózgów? A lubicie pizzę? Jeśli tak to mamy dla Was szybki konkurs, w którym do wygrania jest 5 kodów na dużą pizzę do trzech składników ważnych do końca roku w pizzerii Dominium.

Aby wygrać wystarczy odpowiedzieć na jedno pytanie - podaj skład penne con crimini w . Odpowiedź przyślijcie na adres redakcja [at] geekweek.pl.

No, czas start.

29.10.2012 godz. 19:00 - szczęśliwi zjadacze pizzy zostali powiadomieni mejlowo. Smacznego :)

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy