Ile jest mięsa w mięsie?

Amerykańscy naukowcy przyjrzeli się ostatnio popularnym, serwowanym praktycznie we wszystkich fast-foodach przekąskom znanym jako chicken nuggets - czyli panierowanym kawałkom zmielonego mięsa kurczaka. I tu pojawia się drobny problem, bo badania wykazały, że zbyt dużo mięsa w nich nie uświadczycie.

Amerykańscy naukowcy przyjrzeli się ostatnio popularnym, serwowanym praktycznie we wszystkich fast-foodach przekąskom znanym jako chicken nuggets - czyli panierowanym kawałkom zmielonego mięsa kurczaka. I tu pojawia się drobny problem, bo badania wykazały, że zbyt dużo mięsa w nich nie uświadczycie.

Amerykańscy naukowcy przyjrzeli się ostatnio popularnym, serwowanym praktycznie we wszystkich fast-foodach przekąskom znanym jako chicken nuggets - czyli panierowanym kawałkom zmielonego mięsa kurczaka. I tu pojawia się drobny problem, bo badania wykazały, że zbyt dużo mięsa w nich nie uświadczycie.

Badacze z Uniwersytetu Missisipi odkryli, że chicken nuggets składają się głównie z tłuszczu. Mięsa występuje w nich średnio mniej niż 50% natomiast na resztę składa się właśnie tłuszcz, lecz także w niemal tak samo dużej ilości można tam znaleźć tkanki nabłonka, kości, nerwowe czy naczyń krwionośnych.

Reklama

Pobrane do badań próbki pochodziły z trzech dużych sieci fast-food w mieście Jackson. Ciekawi jesteśmy czy są to firmy obecne w naszym kraju.

Jak podkreślają autorzy badania - niektóre z restauracji jadłodajni wykorzystują dla własnego zysku fakt, że mięso z kurczaka jest jednym z lepszych źródeł białka o małej zawartości tłuszczu. Przygotowują one zatem papkę zawierającą nieco mięsa, lecz w większości odpady zwierzęce, smażą to i nadal nazywają kurczakiem.

Źródło:

Geekweek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy