Jedz czekoladę i … chudnij!
Dziś mamy wspaniałe wieści dla wszystkich osób uzależnionych od czekolady, które teraz będą mogły czymś sensownym usprawiedliwić pochłanianie kolejnych tabliczek ulubionego przysmaku. To może być dla nich najlepszy news od czasu, kiedy naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge ogłosili, że czekolada zmniejsza ryzyko zapadnięcia m.in. na dolegliwości sercowo-naczyniowe czy cukrzycę.
Dziś mamy wspaniałe wieści dla wszystkich osób uzależnionych od czekolady, które teraz będą mogły czymś sensownym usprawiedliwić pochłanianie kolejnych tabliczek ulubionego przysmaku. To może być dla nich najlepszy news od czasu, kiedy naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge ogłosili, że czekolada zmniejsza ryzyko zapadnięcia m.in. na dolegliwości sercowo-naczyniowe czy cukrzycę.
Teraz do głosu dochodzą badacze University of Granada, którzy donoszą, że rzeczony przysmak ma wpływ na zawartość tłuszczu w ludzkim organizmie, a przynajmniej w tym młodym. Badaniom poddano 1458 Europejczyków w wieku 12-17 lat i okazało się, że zwiększone spożycie czekolady nie tylko nie wpływa na podniesienie poziomu tłuszczu w organizmie, ale ma znaczący wpływ na jego obniżenie – niezależnie od diety, płci czy aktywności fizycznej.
Zdaniem naukowców kluczową rolę w tym procesie odgrywa konkretny typ flawonoidów, który ma również wpływ na produkcję kortyzolu i wrażliwość insulinową. Nie można więc zupełnie odmawiać sobie czekolady, która jak widać ma dobry wpływ na organizm – pod warunkiem oczywiście, że potrafimy zachować umiar, bo nadwaga i otyłość to współcześnie jedne z poważniejszych i powszechniejszych problemów zdrowotnych.