Już niedługo będziemy pić sztuczne mleko
Po udanych eksperymentach ze sztucznym mięs em , które pojawi się w sklepach już za 5 lat, teraz przyszedł czas na sztuczne mleko. Naukowcy z firmy Muufri eksperymentują z mlekiem krowim i kozim. W trakcie testów badacze ustalili najważniejsze składniki mleka...
Po udanych eksperymentach ze em, które pojawi się w sklepach już za 5 lat, teraz przyszedł czas na sztuczne mleko. Naukowcy z kalifornijskiej firmy Muufri eksperymentują z mlekiem krowim i kozim.
W trakcie testów badacze ustalili najważniejsze składniki mleka, a mianowicie te decydujące o jego walorach odżywczych, smakowych czy zapachowych.
Te składniki to sześć białek oraz osiem kwasów tłuszczowych, które znajdują się w wszystkich rodzajach mlek zwierzęcych, wyróżnia je tylko ich proporcja.
Naukowcy opracowali już odpowiednie receptury i rozpoczęli testową produkcję "białego płynu", a odbywać się ona będzie podobnie jak w przypadku piwa.
Sztuczne mleko będzie idealnie nadawać się do produkcji np. serów, które, według badaczy, mają nie ustępować jakością tym wytwarzany z normalnego mleka.
Szefowie Muufri są zdania, że "Biały płyn" wejdzie do masowej produkcji już za 3 lata.