Nadchodzą lepsze ziemniaki
Naukowcom po raz pierwszy w historii udało się właśnie zdekodować pełny genom popularnego warzywa stosowanego chyba prawie wszędzie na świecie - ziemniaka. Dzięki temu uda się być może w niedalekiej przyszłości uzyskać odmiany bardziej pożywne i zarazem bardziej odporne na choroby i warunki klimatyczne.
Naukowcom po raz pierwszy w historii udało się właśnie zdekodować pełny genom popularnego warzywa stosowanego chyba prawie wszędzie na świecie - ziemniaka. Dzięki temu uda się być może w niedalekiej przyszłości uzyskać odmiany bardziej pożywne i zarazem bardziej odporne na choroby i warunki klimatyczne.
Badacze z Centrum Jamesa Huttona w Dundee, w Szkocji, uważają że dzięki poznaniu całego genomu tego popularnego warzywa uda się o wiele szybciej wprowadzać na rynek nowe, lepsze jego odmiany.
Genom jest mapą zawierają całą sekwencję genów danego żywego organizmu - tych kontrolujących zarówno to jak roślina rośnie, jak też decydujących o jej walorach odżywczych i smakowych.
Naukowcy mają nadzieję, że uda się wykorzystać ziemniaka do nakarmienia coraz liczniejszej populacji ludzkiej na naszej planecie. Może to jednak zająć sporo czasu, jako że uważają oni, iż analiza całego genomu zajmie im kilka lat, a nowych odmian tego warzywa doczekamy się za co najmniej całą dekadę.
Obecnie ziemniak, z 330 milionami ton zbiorów rocznie, jest czwartą najpopularniejszą rośliną hodowlaną świata.