Odkryto związek odpowiadający za smak pomidorów
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Florydy odkryli właśnie coś co powinno położyć kres pozbawionym smaku pomidorom jakie często można znaleźć w marketach - związek, który odpowiada za smak tych warzyw.
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Florydy odkryli właśnie coś co powinno położyć kres pozbawionym smaku pomidorom jakie często można znaleźć w marketach - związek, który odpowiada za smak tych warzyw.
Do dziś nie wiadomo było bowiem co dokładnie w jego składzie odpowiada za to, że niektóre odmiany smakują po prostu doskonale podczas gdy w innych ledwo da się wyczuć smak. Zdaniem naukowców sekret może tkwić w kilkunastu różnych, lotnych związkach chemicznych. Tak więc tak naprawdę smak pomidora zależy w dużej mierze od jego zapachu.
Naukowcy przebadali 152 odmiany pomidorów aby odnaleźć ten, który smakuje najlepiej - z naukowego punktu widzenia. Najpierw porównali oni poziom cukrów, kwasów i aromatów lotnych odpowiadających za zapach.
Następnie przeprowadzono testy, w których proszono ludzi o ocenę smaku poszczególnych odmian.
Dość niespodziewanie okazało się, że najsłodsze warzywa wcale nie posiadają najwyższego poziomu cukrów. Słodsze odmiany posiadały z kolei większe stężenie pewnego apokarotenoidu - związku powstającego w wyniku oksydacyjnego rozpadu karotenoidów.
Teraz naukowcy starają się wyhodować pomidory zawierające większe ilości apokarotenoidów, tak aby zbadać ich genetyczny związek ze smakiem. W ten sposób uda się, ich zdaniem, odkryć genetyczny sekret dobrego smaku tych warzyw.
Źródło: