Owady doskonałym źródłem żelaza
Jest grupa naukowców, która przekonuje, że owady są doskonałym, ekologicznym źródłem białka, które może okazać się zbawieniem dla coraz liczniejszej i trudniejszej do wyżywienia populacji świata. A okazuje się, że to nie jedyny plus jedzenia insektów.
Jest grupa naukowców, która przekonuje, że owady są doskonałym, ekologicznym źródłem białka, które może okazać się zbawieniem dla coraz liczniejszej i trudniejszej do wyżywienia populacji świata. A okazuje się, że to nie jedyny plus jedzenia insektów.
Przeprowadzone ostatnio badania, które polegały na poddaniu białek różnego pochodzenia testom z pomocą kwasów i enzymów trawiennych, a następnie podawaniu takiej mieszanki komórkom i zmierzeniu w nich poziomu ferrytyny - czyli białka z żelazem (co jest doskonałym markerem wchłaniania tego pierwiastka).
I okazało się, że niektóre z insektów są nawet lepszym źródłem żelaza od wołowiny. Oczywiście póki mamy dostęp do mięsa to nikt raczej z własnej woli nie będzie sięgał po owady, lecz nowa wiedza może być przydatna dla mieszkańców krajów biedniejszych, którym najbardziej grozi anemia i towarzyszące jej powikłania, lub też tych gdzie jedzenie insektów nie jest objęte tabu (czy dużej części Azji; istotne jest też to, że regiony te się w dużej mierze pokrywają).
A wraz ze stale rosnącą liczebnością ludzkości okazać się może, że za kilkadziesiąt lat ziszczą się dystopijne wizje i nie będziemy mieli wyjścia.
Źródło: , Zdj.: CC0