Pierwszy nowy gatunek czekolady od 80 lat
Choć w sklepie smaków i rodzajów czekolad jest więcej niż ktokolwiek byłby w stanie zjeść, to zgodnie z oficjalną klasyfikacją istnieją tylko trzy jej gatunki - mleczna, gorzka i biała. Ta ostatnia pojawiła się na rynku 80 lat temu, wobec czego Szwajcarzy z Barry Callebaut Group doszli do wniosku, że nadszedł czas na coś nowego.
Choć w sklepie smaków i rodzajów czekolad jest więcej niż ktokolwiek byłby w stanie zjeść, to zgodnie z oficjalną klasyfikacją istnieją tylko trzy jej gatunki - mleczna, gorzka i biała. Ta ostatnia pojawiła się na rynku 80 lat temu, wobec czego Szwajcarzy z Barry Callebaut Group (jest to największy producent kakao na świecie) doszli do wniosku, że nadszedł czas na coś nowego. I udało im się nowy gatunek czekolady stworzyć, choć pojawili się już krytycy ich dzieła.
Szwajcarzy wykorzystali do swojej czekolady rubinowe nasiona kakaowca, dzięki którym ma ona nie tylko oryginalny smak, niepodobny do innych czekolad - ma on zawierać owocowe nuty i być bardzo delikatny. No i nie zapominajmy o lekko różowym kolorze, który nie jest tu efektem dodania jakichkolwiek barwników - jest on w pełni naturalny.
Jednak już teraz pojawili się krytycy - Luke Owen Smith będący specem od czekolady z Nowej Zelandii twierdzi, że rubinowa czekolada jest tworem, który nawet ciężko nazwać czekoladą - jej podstawą jest bowiem fermentacja nasion kakaowca, które przed tym procesem mogą mieć właśnie czerwoną barwę. Jeśli jednak fermentację się pominie to - zdaniem Smitha - nie mamy czekolady.
Cóż - póki co poczekajmy z oceną, aż będziemy mieli okazję spróbować tego przysmaku - być może obroni się on smakiem i na dobre zagości w naszych domach.
Źródło: , Zdj.: CC0