Powstał alkohol z kawy
Portugalskim naukowcom (którzy widocznie nie mieli nic lepszego do roboty) udało się ostatnio sfermentować owoce kawy uzyskując po raz pierwszy alkohol z tej rośliny (nie liczą się likiery o smaku kawowym). Będzie eksportowy hit na miarę porto?
Portugalskim naukowcom (którzy widocznie nie mieli nic lepszego do roboty) udało się ostatnio sfermentować owoce kawy uzyskując po raz pierwszy alkohol z tej rośliny (nie liczą się likiery o smaku kawowym). Będzie eksportowy hit na miarę porto?
Badaczom udało się stworzyć nowy napój poprzez zebranie i wysuszenie owoców kawy. Po uprzednim sproszkowaniu dodano do nich wody, podgrzano mieszankę do temperatury 163 stopni Celsjusza na 45 minut, odsączono płyn i dodano do niego cukier. Następnie do takiego wywaru dodano drożdże i pozwolono im pracować, po czym skoncentrowano uzyskany produkt.
Uzyskano w ten sposób płyn o zawartości alkoholu wynoszącej 40%, który według autorów odkrycia smakuje i pachnie jak prawdziwa kawa - a przy tym nie zawiera prawie kofeiny, która praktycznie znika w procesie fermentacji.
Czekamy na pierwsze recenzje.
Źródło: