W poszukiwaniu najlepszego ryżu
Ryż stanowi podstawę żywienia dla ponad połowy populacji ludzkiej - jest on relatywnie tani, zdrowy, lekkostrawny i bogaty w witaminy oraz minerały. Są jednak odmiany ryżu lepsze od innych - ryż brązowy na przykład posiada o wiele więcej dobrych dla zdrowia składników. Amerykański Departament Rolnictwa chce stworzyć nowe odmiany tej rośliny.
Ryż stanowi podstawę żywienia dla ponad połowy populacji ludzkiej - jest on relatywnie tani, zdrowy, lekkostrawny i bogaty w witaminy oraz minerały. Są jednak odmiany ryżu lepsze od innych - ryż brązowy na przykład posiada o wiele więcej dobrych dla zdrowia składników. Amerykański Departament Rolnictwa chce stworzyć nowe odmiany tej rośliny - które będą łączyły wszystkie najlepsze cechy poszczególnych szczepów. Co ważne - chcą oni tego dokonać bez modyfikacji genetycznych, lecz przez zwykłe krzyżowanie.
Naukowcy z U.S. Department of Agriculture przebadali dokładnie 1643 odmiany ryżu w poszukiwaniu tej najbardziej pożywnej i zdrowej. Gdy tylko uda im się zlokalizować odpowiedni zestaw genów chcą oni po prostu przekazać te informacje hodowcom, tak aby ci samodzielnie mogli poprzez krzyżowanie stworzyć najbardziej optymalne dla siebie (i dla konsumentów) kombinacje.
Co ciekawe - za wyborem tej, używanej od setek metody stoją względy praktyczne, a nie ideologiczne. Badacze z USDA nie mają po prostu możliwości technicznych aby dokonywać modyfikacji genetycznych współczesnymi sposobami, a do tego ryż stworzony poprzez krzyżowanie będzie można wykorzystywać do kolejnych zasiewów i będzie on posiadał wszystkie właściwości oryginalnej rośliny.
Nie jest to pierwsza inicjatywa tego typu. Jeszcze pod koniec lat 90 firma Sygenta stworzyła tzw. złoty ryż - odmianę tej rośliny dostarczającą organizmowi ludzkiemu beta-karoten, który miał ratować wzrok dzieci w niektórych regionach Azji. Jednak w związku z protestami ekologów do dziś nie trafił on na rynek.
Źródło: