Jak smakowało wino w starożytnym Rzymie? Było inne niż dzisiaj
Napoje alkoholowe znane są od tysięcy lat. Już starożytni potrafili wytwarzać różne trunki, którymi raczono się podczas różnych uroczystości. Dotychczas wiadomo było, że starożytni Rzymianie byli miłośnikami wina. Ale zagadką był jego smak. Teraz naukowcy odpowiedzieli na to pytanie. Będziecie zaskoczeni.
Starożytni Rzymianie byli tak dużymi miłośnikami wina, że czcili nawet boga Bachusa - oddanego winu i zabawie. Ale jak smakowało ich wino? Czy było takie, jak dzisiaj możemy kupić w sklepie, miało owocowy, czy bardziej ziemisty posmak? Tego do końca nie było wiadomo. Według najnowszych badań było ono dość pikantne i pachniało... tostami.
Aby dowiedzieć się, jak smakowało wino w starożytnym Rzymie naukowcy postanowili zbadań gliniane dzbany zwane dolia, których używano do produkcji, fermentacji i przechowywania starożytnego trunku. Porównując te naczynia, które przez długi czas były pomijane, z podobnymi pojemnikami używanymi we współczesnej produkcji wina, badacze byli w stanie wyjaśnić starożytne smaki i procesy, które je stworzyły. Odkrycia "zmieniają w dużej mierze nasze obecne rozumienie rzymskiego winiarstwa" - twierdzą naukowcy.
Jak smakowało wino w Starożytnym Rzymie?
Dolia były porowatymi naczyniami o owalnym kształcie, częściowo zakopanymi pod ziemią i uszczelnione podczas produkcji wina. Wszystkie te czynniki miały wpływ na ostateczny smak gotowego produktu. W wyniku całego procesu (i dodatku naturalnych drożdży) wino miało nabierać "lekko pikantnego" smaku i wydzielało aromat "tostowego chleba, jabłek, prażonych orzechów włoskich i curry" - stwierdzili naukowcy.
Ale smak wina to nie jedyna zagadka, na którą próbowano odpowiedzieć. Badaczy niezwykle interesuje także rodzaj wina. Czy było ono białe, czy czerwone? Naukowcy odkryli, że "wbrew powszechnemu przekonaniu wydaje się mało prawdopodobne, aby większość win w starożytności była «biała» w sensie jej współczesnego znaczenia".
Do mieszanki dodawano winogrona niezależnie od koloru, a skórki pozostawiono w środku, zamiast je odfiltrowywać przez sitka, jak twierdzą naukowcy. To w dużej mierze wyjaśnia szeroką gamę kolorów starożytnych win, o czym świadczą starożytne źródła. Kolory te obejmowały biały, czerwono-żółty, krwistoczerwony i czarny.
Badacze są zgodni, że precyzyjnie zaprojektowana dolia pozwalała na otrzymywanie win o różnych smakach, ale aby je poznać, potrzebne są dalsze badania archeologiczne.
Źródło: Dimitri Van Limbergen et al, Making wine in earthenware vessels: a comparative approach to Roman vinification. Antiquity (2024) DOI: 10.15184/aqy.2023.193
***
Bądź na bieżąco i zostań jednym z 90 tys. obserwujących nasz fanpage - polub Geekweek na Facebooku i komentuj tam nasze artykuły!