Reklama

Koniec z dzieleniem się kontem Netflix? Gigant chce zarabiać dużo więcej

Platforma streamingowa testuje właśnie nową funkcję, która po implementacji może zakończyć wygodne dzielenie się kontem między użytkownikami, co znacznie obniża koszt korzystania z serwisu.

Dzielenie konta na platformie streamingowej do oglądania filmów to znana praktyka, nie tylko wśród użytkowników Netflixa, ale to właśnie tutaj jest chyba najpopularniejsza i najwygodniejsza w realizacji. I choć serwis nigdy nie był fanem takiego rozwiązania, czemu trudno się dziwić, to do tej pory przymykał oko straty wynikające z tej praktyki swoich klientów. Być może dlatego, że nie można tu stawiać znaku równości między zakazem dzielenia konta i większymi wpływami, bo należy wziąć pod uwagę fakt, że część osób korzysta z Netflixa tylko dlatego, że po podziale wychodzi atrakcyjnie cenowo i w innych okolicznościach po prostu z niego zrezygnuje. 

Reklama

Niemniej właśnie dowiedzieliśmy się o funkcjonalności, która może przynieść kres dzieleniu konta. Jak informuje serwis GammaWire, na ekranach części użytkowników Netflixa, którzy logują się do konta nieprzypisanego do siebie, zaczyna pojawiać się ostrzeżenie następującej treści: - Jeśli nie mieszkasz z właścicielem tego konta, musisz posiadać swoje konto, żeby kontynuować oglądanie. To twoje konto? Wyślemy ci kod weryfikacyjny - pod spodem możemy zaś znaleźć trzy przyciski, dwa pozwalające na wybór, czy ten ma być wysłany przez email, czy też wiadomość sms oraz jeden „Zweryfikuj później”.

Netflix najpewniej polega tu na adresie IP, żeby ustalić, czy aktualnie zalogowany profil jest częścią domostwa właściciela konta. Jeśli tak właśnie jest, sprawę powinno rozwiązać oprogramowanie VPN, a już na pewno rozwiąże ją kod weryfikacyjny, o który zawsze można poprosić właściciela konta. Jaki więc Netflix widzi sens w tym rozwiązaniu? Oficjalne stanowisko brzmi, że chodzi głównie o podniesienie bezpieczeństwa użytkowników, a być platforma liczy również na to, że sam komunikat wyświetlany na ekranie i konieczność wykonywania regularnie dodatkowych kroków w celu kontynuowania oglądania zniechęci część osób do dzielenia konta, a to już szansa na nieco nowych użytkowników. Tak czy inaczej, testy nowej funkcjonalności nie są jeszcze prowadzone globalnie, nie ma więc pewności, w którą stronę rozwinie się sytuacja.

Źródło: GeekWeek.pl/techspot/Fot. Netflix

Geekweek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy